PMK (Gaján Éva) 2013.01.21. 16:02

Január

Mozaikok Szentendre múltjából, 1.

 
~♣~ Sin Edit gyűjtése ~♣~
 

175 éve

1838. január 1-jén jelent meg a Hasznos Mulatságok című újságban Somkúti Zsigmond Kirándulás Pestről Szent-Endrére című írása. Néhány részlete, többnyire eredeti helyesírással KONFLIS.jpg

Konflis női kocsissal. Tabán Anno

„[…] múlt évi september 7én egy barátommal felültünk a’ bérkocsira Sz-Endrére utazandók. [Az út] bal oldalán három falu vonul felfelé, név szerint: Békásmegyer, Kalász és Pomáz: mind háromban Svábok, Tótok ’s kevés Magyarok laknak. […] Az itt ott részint gyümölcsös, részint csak árnyékra, mesterségre, és tűzre használható fáskertek’ szemlélésén töltvén az időt, jó-előre haladtunk, ’s már szép látvánnyal foglalatoskodtatták szemeinket Sz-Endre messziről ékeskedő tornyai. […] A reggeli időt a’ m. város, ’s leginkább a’ nem egyesült görög székesegyház szemlélésével kívántuk tölteni; de […] mivel ők csak vasárnap misézvén, a templom zárva volt. […]

Sz-Endre privilegizált m. város. Van ennek következésében tulajdon tanácsa, melly 6 senatorból, ’s egy bíróból áll. …) A’ lakosok’ iparjának első gyümölcse, a’ bor, mit kettőztetett erővel termesztenek, mivel a’ szőllőmívelés jövedelmeiknek legbővebb csatornája; van ezen felül itt: búza, tengeri, krumpli, ’s más házi szükségekhez tartozó élelmény, mellyeknek feleslegét könnyen lehet a’ m. város mellett folyó Dunán Pestre eladás végett szállítani. A’ lakosok különféle nemzetbéliek: itt a’ kevés magyar nyelvet beszélők, illyrusokkal, svábokkal ’s ráczokkal vegyesek.

[…] A’ város egy kissé emelkedő helyen fekszik. A’ katholikus templomtól látható Szent Gellért hegye, tulsó részéről pedig egy kis dombról homályosan mutatkozik Vácz. Ugyan innen mulattathatja magát az utas a’ Sz-Endrei sziget nézésével is, melly egész Visegrádig nyúlik. […]

Új kép.JPGA legrégibb ismert szentendrei képeslap, 1899. június 27-i keltezéssel. Hadzsics Camill kiadása. Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény

Lehet tehát Sz-Endre fekvését szépnek mondani, mellynek fő díszét Dunánknak lefolyó vize teszi. De mégis mind e’ mellett a’ város rendetlen, ’s a’ bent lakó ohajtva ohajtja a’ városbóli kimenetelt, hogy a’ természet gyönyöreit éldelhesse, és hogy a’ sok elszórt kövekkel bővelkedő utczáktól menekhessék. Nem lehet azonban ezt az egészről állítani, vannak egyenes, ’s gáncsokat nem vető kövektől ment utczái is.”

~♣~

 

115 éve

1898. január 29-én jegyezték fel a helyi képviselő-testület jegyzőkönyvébe

„[…] a községi közmunkák esetleges kivetése által az elemi csapások sújtása folytán amúgy is elszegényedett, minden néven nevezendő adókkal túlterhelt lakosságra csaknem elviselhetetlen, s előreláthatólag mondhatatlan megelégedetlenséget előidéző, itt helyütt mindeddig nem ösmert új teher rovatnék.”

„A kocsiutak rendben tartása, fokozatos, tervszerű kikövezése a városi költségvetés terhére történik.”

~♣~

 

110 éve

1903 januárjában indult a Szent-Endre és Környéke című ellenzéki lap Részletek a január 17-i számból

„A korán és szokatlan szigorral bekövetkezett téli évszak e városban amúgy is nagymértékben tapasztalható nyomort természetszerűleg csak növelte.”

„A mi viczinálisunk… A közlekedés rossz, lassú és rém drága.” [Ezért a kirándulók elmaradnak és tönkremennek a helyi kocsmárosok.]

img2142.jpg

A BHÉV 6-os számú mozdonya a szentendrei vonal Pomáz állomásán. VEKE

„A kovácsipar az utóbbi évek óta hanyatlik. Ennek oka egyrészt a kedvezőtlen gazdasági viszonyokban és a mezőgazdasági igények korlátozásában, másrészt a kerékpársport rohamos terjedésében s az automobilkocsik használatában keresendő, melyek a könnyebb járműveket nélkülözhetőkké teszik.”

~♣~

 

A Szent-Endre és Környéke január 24-i számából

„[…] az osztrák verseny és a túlságos gazdasági liberalizmus […] a mi anyagi érdekeink árán adott szabadságot az osztrákoknak.”

[A polgármester] „egyszer a kormányzó hatalommal jöhet ellentétbe, máskor a közönség felfogásával. El kell találnia köztük a középutat. És nemcsak ezekkel gyűlhet meg a baja. Ott vannak a pártok, a felekezetek, a nemzetségek, az elégedetlen elemek.”

~♣~

 

100 éve

1913. január 19-én írta a Szentendre és Vidéke

„Minden törekvésünknek oda kell hatnia, hogy olyan képviselőtestületet válasszunk, melyben társadalmunk minden osztálya képviselve van […] megvesztegethetetlen férfiakkal, kik semmi mást, csak egyedül a közérdeket tartják szem előtt.”

~♣~

 

60 éve

1953. január 23-án jegyezték be a Szentendrei Tanács, illetve VB üléseinek jegyzőkönyvébe

„V. Gy. elvtárs foglalkozik a sorban állás kérdésével, felemlíti, hogy nem volna-e jobb, ha jegyrendszer lenne. A tanácsülés egyhangúlag feláll és zúgolódik fenti hozzászólás felett és tiltakozik fenti javaslat ellen.”

 

„Rákosi elvtárs születésnapja tiszteletére 25 dolgozó parasztot szerveztünk páros versenyre mezőgazdasági és begyűjtési vonalon.”


rakosi.jpg

Rákosi Mátyás pártfőtitkár, miniszterelnök. Múlt-kor


„A tűzoltóság parancsnoka örömét fejezi ki Pártunknak és Kormányunknak és dolgozó népünknek azzal szemben, hogy beköltözhettek a hatalmas és korszerű új tűzoltólaktanyába.”

 

tuzoltolaktanya.jpgTűzoltó-laktanya, Szentendre, 1960-as évek. StoryMap

~♣~

 

55 éve

1958. január 24-i bejegyzés a tanácsülés jegyzőkönyvében

„Szinte minden utcában épül valami. […] A legnagyobb probléma a köztisztaság biztosítása. Hasonló nagy probléma a lakáshiány. Feladatunk, hogy elősegítsük a magánerőből való építkezést és a lehetőségekhez képest folytassuk az állami lakóépülettömbök építését.”

~♣~

 

20 éve

1993. január 15-én jelent meg a Szentendre és Vidékében a következő hír

„Sokaknak évtizedes vágya teljesült. […] 3500 új telefonvonal létesült, vagyis akik első ütemben kötöttek szerződést, már a saját készülékükön kívánhattak boldog újévet hozzátartozóiknak, barátaiknak.”

~♣~

 

1993. január 23., Új Szentendrei Hírlap

„Kavarog a levegő a városi TV körül. Tóth István önkormányzati képviselő már két éve próbálja újraindítani.”

~♣~

 

15 éve

Hír a Szentendre és Vidéke 1998. január 23-i számából

„A Szentendrei Festők Társasága megalakulásának 70. évfordulója alkalmából Művészet inkubátorban címmel tárlat nyílik 1998. január 28-án, szerdán délután 5 órakor Szentendrén az Ábrányi-villában (volt szülőotthon).”

 
modell.jpg

Festés modell után, műteremben, a szentendrei művésztelepen, az 1930-as években. Múlt-kor

♣~♣~♣

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr525031026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása