PMK (Pemetefű) 2013.04.04. 13:42

Április

Mozaikok Szentendre múltjából, 4.

 
~♣~ Sin Edit gyűjtése ~♣~
 

290 éve

Gazdasági helyzet a 18. század elején

Grassalkovich-Antal.jpg

Grassalkovich Antal (1694-1771). Budapest

Szent-Endre városa 1723. április 24-én Grassalkovich Antal kamarai elnöktől 2600 forint kölcsönt vett fel 8 percent kamatra.

 ~♣~

165 éve

1848. április 19-én született Fialka Olga festőművész

Fialka-Olga-vagott.jpgFialka Olga gyermekeivel: Valérral, Noémivel és Bénivel. Magyar Nemzeti Galéria

Ferenczy Károly festőművész felesége, Ferenczy Valér festő-, Ferenczy Béni szobrász- és Ferenczy Noémi textilművész édesanyja Szentendrén adott életet két kisebb, iker gyermekének. A magyar képzőművészet történetében fontos szerepet játszó, jeles művészcsalád 1887 és 1892 között élt a városban, a Püspök (ma Alkotmány) utca 1. szám alatt.

 ~♣~

110 éve

Miniszteri rendelet a középiskolai oktatásról

A helyi sajtó ekkor felháborodva kommentálta a gimnáziumok végzős osztályaira vonatkozó rendeletet, miszerint a tanulókat szigorúan meg kell rostálni:

„…irgalmatlanul buktassák el őket, nehogy szaporítsák a diplomás proletáriátust.”

Szent-Endre és Környéke, 1903. április 4.

1903. április 26-án tartották az első szocialista gyűlést Szentendrén

Szervezkedésük egyik indoka:

„Vannak egyletek itten, de nem a mi számunkra, munkások, proletárok számára, mert minket lenéznek az urak, ők büszkék.”

Szent-Endre és Környéke, 1903. május 2.

 ~♣~

95 éve

Segély a város szegényeinek

„A képviselőtestület […] a háború okozta nagy drágaságra figyelemmel ezúttal azon tiszteletteljes kérelemmel fordul a vármegye törvény hatóságához, hogy a város szegényeinek ellátása céljára 20.000 korona azaz Húszezer korona segélyt kiutalványozni méltóztassék.”

Az 1918. április 12-i ülés jegyzőkönyvéből

 ~♣~

90 éve

Elkezdték a városháza átépítését, mai formájának kialakítását

„Moller Dezső műépítész a városház felépítésére vonatkozó terveket elkészítette, amelyeket ezúttal be is mutatja. A városház építési költségei ezidő szerint circa 40-50 millió koronát tesznek ki. […] A városházának felépítése a város közönségének szerfölött eminens érdeke, már csak azért is, hogy az összes hivatalos helyiségek, melyek jelenleg még négy helyen vannak elhelyezve, egy helyen összpontosíttassanak. […] A Pénzintézeti Központtól 25 millió Kölcsön vétessék fel egy éven belül leendő visszafizetés mellett. A pénz értékének csökkenése következtében ezen felveendő kölcsön a városra nézve csak nyereség lehet.”

A képviselő-testület 1923. április 18-i ülésének jegyzőkönyvéből

Határoztak a postásstrand létesítéséről

A m. kir. Posta és Távírda Budapesti Műszaki Felügyelőség kérelmére „Szentendre rt. város rendes képviselőtestületi közgyűlése […] 30 évre, azaz 1953. május 1-ig bérbead a tulajdonát képező Duna-parti legelőből 400 nölnyi területet azon célból, hogy kérelmező […] fürdőtelepet létesítsen” évi „10 azaz Tíz koronás arany” bérleti díj fejében. Félév múlva 600 nölre növelték a területet és évi 12 kg búza árára módosították a bérleti díjat.

A képviselő-testület 1923. április 18-i ülésének jegyzőkönyve szerint

furdozokpostas.jpgNapozók a postásstrandon, 1960-as évek. Benkovits György

~♣~

80 éve

„Keresztények egy táborba!”

Napirend előtti felszólalás a Hercegprímás jelszavához:

„Ma már sokkal súlyosabb problémákkal állunk szemben. Mert ma a hitetlenekkel kell a harcot felvenni (ide értem a kommunistákat és a szabadkőműveseket), kik minden felekezetet, mely Istenben hisz és bízik, meg akarják semmisíteni.”

A képviselő-testület jegyzőkönyvéből, 1933. április 26.

 ~♣~

65 éve

1948. április 11-én adták át az Egészségházat

 

A városi-járási Egészségház a volt Leventeotthonban, a Bükkös-parton kezdte meg működését. Szülőotthon is működött benne, öt ággyal.

egeszseghaz.jpgA régi Egészségház, 1960-as évek. Benkovits György

~♣~

55 éve

Közállapotok másfél évvel a forradalom után

„A városban mintegy 200 fő osztályidegen van, akik szervezkednek, lázítanak. Sikerült őket illegalitásba szorítani, de most gazdasági vonalon igyekeznek támadni. […] A vállalatvezetők nem igen gyakorolják a fegyelmi jogkörüket, félnek a népszerűtlenségtől. […] Az alkoholizmus igen elterjedt a városban, kb. 30%-kal nagyobb, ami komoly feladatra szorítja a rendőrséget. A rendőrség erre összpontosítja a legtöbb figyelmet, továbbá az ifjúság védelmére.”

A szentendrei tanács ülésének jegyzőkönyvéből, 1958. április 18.

 ~♣~

50 éve

Mezőgazdasági helyzetkép az Április 4. Tsz-ben

Egy vizsgálat szerint a Tsz-ben „…olyan hibák is történtek, hogy pl. 60 khold kukoricát nem kapáltak meg egyáltalán, a gyom elnyomta a kukoricát, termést egyáltalán nem hozott ez a terület. […] A tejtermelés a napi 2 liter átlagot éri csak el, a szarvasmarhák rossz kondícióban vannak. […] Az 1962-es évben a tsz-tagokat kifizették állami hitelből, ugyanakkor a hitelt nem tudták törleszteni.”

Részlet a vizsgálati jegyzőkönyvből, 1963. április 12.

 ~♣~

40 éve

1973. április 29-én nyílt meg a Kovács Margit Múzeum

KovacsMargit.jpgKovács Margit az 1970-es években. Kovács Margit Múzeum

A város hírnevét máig meghatározó esemény volt Kovács Margit keramikusművész gyűjteményes kiállításának átadása a Vastagh György utcában. Az azóta felújított műegyüttes napjainkban is az ország egyik leglátogatottabb múzeuma.

 ~♣~

25 éve

1988. április 2-án hunyt el Barcsay Jenő

A Kossuth-díjas, kiváló művész állandó kiállítását tíz évvel korábban, 1978. április 21-én avatták fel az egykor világhírű operaénekes, Stéger Ferenc szülőházában. Barcsay Sorsom, emlékeim című írásában olvasható:

„Pest megye vezetősége állandó kiállítást tervez a munkáimból. Már meg is vették a házat, én is részt vettem a kiválasztásban… Szeretettel adom a megyének, Szentendre városának az életem munkásságát.”

BarcsayJeno.JPGBarcsay Jenő a művelődési központban, 1983 körül. Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény

~♣~

15 éve

Fordulat a volt szovjet laktanya ügyében

„Kimentek az oroszok, bevonultak a rákellenesek. A városban 1990 óta rejtélyes kérdés, mi lesz az egykori magyar helyőrségi laktanyával, amit a szovjetek birtokoltak a rendszerváltásig. […] Közben a rákellenesek azzal álltak elő, ha kapnak 100 milliót, akkor visszaadják az ingatlant az önkormányzatnak.”

Sajtókommentár a Szentendre és Vidéke 1998. április 3-i számából

szovjet-laktanya.jpgKépek a volt szovjet laktanyáról. Veengle

 

 ♣~♣~

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr245194624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása