PMK (Pemetefű) 2013.10.18. 17:52

Október

Mozaikok Szentendre múltjából, 10.

 
~♣~ Sin Edit gyűjtése ~♣~
 

180 éve

Az első szentendrei festőművész híres karikaturista (is) volt

 
Janko_Janos-Self_Portrait.normal.jpg

borsszem.jpg

 Jankó János (1833–1896) önarcképe. TerminARTors. Újságcímlap 1869-ből. Országos Széchényi Könyvtár

 

1833. október 1-jén született Jankó János festőművész, karikaturista, többek között a népszerű Borsszem Jankó című élclap rajzolója. 1873-tól Szentendrén élt Bogdányi úti otthonában. Őt tekinthetjük az első szentendrei festőművésznek.

~♣~

105 éve

Városi bevételek. A képviselő-testület 1908. október 30-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

A dunai halászat joga évi 135 korona, a dunai révjog évi 2.250 korona, a piaci helypénzszedés joga évi 3.155 korona bérleti díjért talált bérlőre árverés útján.

k390.jpgHalászat a Dunán az 1900-as évek elején. Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény

~♣~

100 éve

Sárga irigység. Szentendre és Vidéke, 1913. október 5.

 

Lám Adolf részére pótadókedvezményt szavazott meg a képviselő-testület a kocsigyár bővítéséhez. A határozatot néhány izbégi képviselő megfellebbezte.

„Nem tudjuk, mi vitte rá a fellebbezőket ezen fellebbezés benyújtására, a rövidlátóság, a megtévesztés, a szociális érzék hiánya, a sárga irigység avagy mások részéről való izgatás. […] Nem Lám szorul a szentendreiekre, hanem sok szentendrei tartozik neki hálával, mert húsz év alatt, amióta gyárhelyisége fennáll, több pénzt hozott Szentendrére és több embernek juttatott keresetet, mint a fellebbezők együttvéve. […] Földművelőink reményeit tönkretették a mostoha időjárási viszonyok, iparosaink a legnagyobb mértékben elégedetlenek, mert alig jutnak valami munkához, kereskedőink a forgalom hiányáról panaszkodnak. Gyárakról ábrándozunk, amelyek pénzt hoznak ide, mert ha van pénz, a földműves értékesíteni tudja cikkeit, az iparos könnyebben jut keresethez, a forgalom is fellendül. Ámde áldozat nélkül Szentendrén gyárat nem létesíthetünk.”

~♣~

95 éve

Orosz hadifoglyok Szentendrén. Pest Megyei Levéltár, V. 372

 

1918 októberében hatvankét munkára beosztott, első világháborús orosz hadifoglyot tartottak nyilván Szentendrén.

~♣~

60 éve

A padlássöprések évada. Az 1953. október 17-i vb-ülés jegyzőkönyvéből

 

A városnak jelentős beadási hátraléka van:

„…a kötelezettek több mint ötven százalékának kevesebb termett, mint amennyi a beadási kötelezettsége. Így a hátralék nagyobb részét megvett terményből kell teljesíteni”.

A Tsz sincs jobb helyzetben:

„…nem lesz annyi kukoricatermésünk, amely fedezné a beadásunkat, így a tavalyihoz hasonlóan egy bizonyos mennyiséget át kell ütemezni sertésre.”

~♣~

50 éve

Büszkeségünk, a kocsigyár. Pest Megyei Hírlap Szentendre melléklete, 1963. október 19.

„Nincs még egy ilyen üzem az országban, amely annyifélét termelne, mint ez az egykor parasztszekereket készítő kis műhely.”

kocsigyar-jav.jpgA szentendrei kocsigyár egy terméke a hetvenes évekből. StoryMap

~♣~

45 éve

Tanult munkás-paraszt nemzedék. 1968. október 21-én kelt tanácsülési előterjesztés

 

A város általános iskoláiban félévkor százegy, év végén harminchét tanuló megbukott. A bukottak nyolcvan százaléka munkás-, parasztszármazású volt.

„Ezért kell mindenképpen érvényt szerezni az MSZMP IX. kongresszusa irányelveinek. […] Nagyon nagy gondot kell fordítani ezeknek a gyerekeknek a tanítására, a velük való foglalkozásra, mert csak így nevelődhetik ki a tanult munkás-paraszt nemzedék.”

~♣~

30 éve

Híd a Pap-szigetre. Pest Megyei Hírlap, 1983. október 6.

 k391.jpg

Hídavatás 1984 januárjában. PMK, helytörténeti gyűjtemény

 

A város és a Pap-sziget közti gát miatt eliszaposodott a Duna holtága, ezért megkezdték a gát lebontását. Helyette egy híd felépítését vállalta társadalmi munkában a Kossuth Lajos Katonai Főiskola.

„A harminc méter szélességű, kétpilléres, vas- és fakombinációjú híd várhatóan november végéig készül el. A sziget addig csak csónakon közelíthető meg.”

~♣~

15 éve

Európához méltó kortárs művészeti központ. Szentendre Castrum, 1998. október 15.

muv_malom_1.jpgA MűvészetMalom épületegyüttesének felújított Bogdányi utcai homlokzata. Ferenczy Múzeum

„Az Európához méltó művészeti központtá álmodott Malom megnyitóján (október 10-én) sokan voltunk. Az épület megálmodói, az ügyért harcolók (mert harcolni kellett), természetesen tudták, de sokan csak most döbbentek rá, milyen óriási lehetőség van ebben az épületben. Itt a művészet minden ága megfér majd egymással.”

~♣~

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr475584073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PMK (Pemetefű) 2013.10.19. 09:23:57

Megjegyzés a Pemete Facebook-oldalán:
2007 januárjában Jankó János emléktáblát akartam elhelyezni a szentendrei Jankó János utca elejére. Alföldiné és F.Zámbó Öcsi is helyeselte a tettemet. Már a plakett is elkészült. A tábla szövegét Buzinkay Gáza fogalmazta. Egy budapesti úr a Műemlékvédelemtől megfúrta a tervemet. Még midig őrzöm a plakett-et mindhiába. Minden más falra kerülhet csak Jankó János mester porosodhat a pincében.
László Dluhopolszky

PMK (Pemetefű) 2013.10.19. 09:29:33

További megjegyzés Dluhótól:
Ezzel nem csufitani akarom, hanem szépíteni ezt a gyönyörű várost.
Jankó János reinkarnációjának tartom magamat. Már 2x segített nekem, amikor bajban voltam.
Csíki László szobrász, miután hallotta a velem esett csodát ingyen elkészítette a bronz domborművet. Gonosz emberek nem engedték a helyére tenni. Még ma sem tudja senki, ki is volt Jankó János.
Persze a Pemete erre is választ ad.

PMK (Pemetefű) 2013.10.19. 09:37:20

Kedves Dluho! Nagyon szép dolog Jankótól, hogy segített neked. Megemlítem majd ezt néhány embernek, esetleg írok is róla, hátha történik valami. Mindenképpen ki kell rakni azt az emléktáblát, pláne, ha már el is készült. Esetleg a lakóházára?

PMK (Pemetefű) 2013.10.19. 09:44:10

További info Dluhótól:
Jankó János fia, Jankó Elemér szintén karikaturista volt. Németországban halt meg. Megtalálható a Gyöngy Kálmán áltel jegyzett Karikatúralexikonban. Lásd: caricaturaart.blogspot.hu/2008/03/megjelent-magyar-karikatra-lexikon.html
süti beállítások módosítása