PMK (Pemetefű) 2013.12.07. 14:04

December

 Mozaikok Szentendre múltjából, 12.

 

~♣~ Sin Edit gyűjtése ~♣~

 

125 éve

Királyi vadászat a Szentendrei-szigeten: osztrák-magyar csúcstalálkozó? Tímár György: A Duna titkai

Habsburg_Lotaringiai_Rudolf_1889-6.jpg
Habsburg–Lotaringiai Rudolf koronaherceg vadászöltözetben. Wikipédia
 

mayerling_par.jpgRudolf trónörökös és Vetsera Mária. Femina

 

1888. december 18-án Ferenc József császár és fia, Rudolf trónörökös Szigetmonostoron fácánvadászaton vett részt magyar politikai vezetők kíséretében. A néhány órás program nem kapott nagy nyilvánosságot.

„Talán nem törné a fejét senki ezen a furcsaságon, ha nem alig néhány héttel később következett volna be az egész Európát felkavaró tragédia: a trónörökösnek Vetsera Mária bárónővel közösen elkövetett öngyilkossága. […] Nem csoda, ha ezt a mayerlingi tragédiát sokan tüstént egybekapcsolták a szigetmonostori fácánvadászat kulisszái mögé rejtett osztrák-magyar »csúcstalálkozóval«, melynek tárgya máig titok maradt.”

~♣~

105 éve

Halasi uram és a pálinkaivás. Pest megyei anekdoták

medve.jpg
Anekdota-illusztráció A Nagy Tükör című folyóiratból. Szerkesztette Jókai Mór. Pest, 1858. Magyar Elektronikus Könyvtár
 

1908-ban jelent meg az egykor Szentendrén élt Szászy István Pestmegyei anekdóták című könyve, benne két szentendrei történettel. Egyik a túl erősre sikeredett paprikásról szól, a másik Halasi uram döntéséről, akinek azt tanácsolta a helyi fizikus, hogy ne igyon több pálinkát, különben megvakul.

„Inkább az ablak törjön be, semhogy összedőljön a fundamentum!”

E felkiáltással Halasi uram tovább ivott.

~♣~

100 éve

született Szántó Piroska festőművész

szp-vasistvannal.jpgVas István és Szántó Piroska 1977-ben. Fotó: Molnár Edit (MTI). MaNDA

1913. december 7-én született Szántó Piroska festőművész, aki Vajda Lajos köréhez tartozva 1939 óta gyakran járt Szentendrére. Ekkortájt, főként Vajda szürrealista munkái hatására talált rá az egész életművére olyannyira jellemző személyes, antropomorf növény- és állatábrázolásra. 1956-ban férjével, Vas István költővel házat építettek a Hold utcán, ettől kezdve idejük nagy részét itt töltötték. Írásaiban – pl. a Bálám szamarában – szeretettel és szórakoztatóan ír a városról, annak lakóiról.

~♣~

90 éve

Létszámcsökkentés anno... Saját kérésére felmentették. A képviselő-testület 1923. december 28-i ülésének jegyzőkönyvéből

anrtolik2.jpgAntolik Arnold, Szentendre polgármestere (1916–1922) feleségével. Szentendrei arcképcsarnok II.

Belügyminiszteri rendelet alapján Szentendrén a következő állások szűntek meg: ügyvezető orvos, városi állatorvos, adóügyi tanácsnok, hivatalszolga, mezőőr, kisegítő erdőőr, szülésznő, szénáskerti őr, kútmester, két utcaseprő, kilenc mezőőr, kilenc díjnok. Dr. Antolik Arnold polgármestert saját kérésére felmentették.

„Megállapították a végkielégítés, illetve nyugdíj összegét is.”

~♣~

85 éve

költözött mai helyére a régi művésztelep. Karácsonyi segély a polgármesternek? A képviselő-testület 1928. december 19-i ülésének jegyzőkönyvéből

szanatorium-jav.bmpA szanatórium a tízes évek végén. 1928-tól itt rendezkedtek be a művészek. StoryMap

„A helybeli művésztelepet sikerült az Országos Társadalombiztosító Intézet Szentendrén lévő úgynevezett Szanatórium épületében elhelyezni. […] A művésztelep fenntartása és megfelelő helyen való elhelyezése a város fejlődésének érdekében szükséges, amellyel nemcsak a kitűzött kulturális cél elérését, hanem a város idegenforgalmának a fokozását is előmozdítjuk.”

„Sevillai nemzetközi városi kongresszus költségeinek megállapítása és utalványozása. A város képviselő-testülete a polgármesternek a kongresszusra való kiküldését nemcsak méltányosnak, hanem indokoltnak is tartja. […] Ezen kiküldetésre való tekintettel az 1929. évi költségvetésben a város polgármestere részére nem lesz karácsonyi segély előirányozva.”

~♣~

75 éve

Keresztény magyar vásárló. A vészkorszak előjelei. Pilishegyvidék–Budakörnyék, 1938. december 24.

foter-1904.jpgBoldog békeidők... Szentendre főtere egy 1904-ben készült képeslapon. StoryMap

„Szentendre megyei város keresztény magyar iparosai és kereskedői elhatározták, hogy a keresztény magyar vásárló közönség érdekében üzleteiket, műhelyeiket keresztény magyar üzlet megjelöléssel látják el úgy, hogy a keresztény magyar vásárló közönség még tévedésből se vigye nehezen szerzett pénzét zsidó kereskedőhöz és iparoshoz.”

~♣~

65 éve

A gyermekek golyvásak. Életminőség 1948-ban. Szávai Aurél polgármester jelentése a közigazgatás 1948. évi működéséről

„A vízvezeték lefektetéséhez a csövek legyártását megrendelték.”

„A gyermekek 35-40 százalékban golyvásak.”

„…három aszályos esztendő után végre jó termést biztosító év következett be, mely a hároméves terv teljes sikerét hozta meg. […] Közellátási cikkeink közül csupán a kenyérjegy áll fenn.”

„1948 év folyamán Szentendréről 28 csehszlovák kitelepülés történt. Ide település 4 volt.”

„…lakóink kb. 25 százaléka  emberhez nem méltó lakásban lakik.”

„1948-ban 129 élve születés (ezen kívül 20-25 szentendrei gyerek Budapesten született) és 68 haláleset volt a városban.”

~♣~

45 éve

Szentendrei olimpikon. Beváltak a gmk-k. Járásból vonzáskörzet. Veszélyben a párt vezetőszerepe... Sajtómozaikok 1983-ból

tatai-tibor.jpgTatai Tibor, a mexikói olimpia győztese kenu egyesben. Pinterest

„Szentendre város tanácsa jegyzőkönyvileg örökíti meg Tatai Tibor szentendrei lakosnak az 1968. évi Mexikói Olimpia egyéni kenu-verseny aranyérmes sportolójának kiváló eredményét.”

„A Szamárhegy alápincézettsége 7,5 km. […] Hatvan olyan lakás van, melyből az ott lakók kihelyezése a pincék állaga miatt sürgős lenne. A pincék további sorsáról műszaki elképzelés nincs.”

Az 1968. december 13-i tanácsülés jegyzőkönyvéből

A volt szentendrei járás négy nagyközségi és kilenc kisközségi tanácsa az új közigazgatási rendszer szerint Szentendre vonzáskörzetéhez tartozik. [Újabb átszervezés után kistérség lett a közigazgatási egységek neve, ma ismét járási rendszer működik.]

Pest Megyei Hírlap, 1983. december 24.

„A párton belül is óriási eltérések vannak ugyanannak a kérdésnek a megítélésében. […] Veszélybe kerülhet az MSZMP vezető szerepe. […] Az MSZMP-nek a többpárt-rendszerre is fel kell készülnie, ha hatalmon akar maradni. […] Más fórumrendszerre van szüksége a pártnak, s új szövetséget is kell kötnie. […] Ha készül ránk dőlni a ház, nem követelhetjük magunknak a jogot, hogy csak mi találunk kiutat.”

Beszámoló a pártértekezletről. Szentendre és Vidéke, 1988. december

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr395657885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása