Thatcher asszony – és a kuvaiti emír – látogatása Szentendrén

 k223.jpgA tavaly elhunyt Margaret Thatcher brit miniszterelnök magyarországi útja alkalmából, 1984 februárjában Szentendrén is járt. Dr. Mailáth Imre „protokoll idegenvezető” mutatta be neki a város történelmi-művészeti értékeit. A séta után látogatást tett egy László-telepi lakásban (Marosvölgyi Lajos tanácselnök vendégeként).

k222-jav.jpg

Mrs. Thatcher az első képen még kissé unatkozva nézegeti a kávéját, de a következőn már teljesen felélénkülve fordul beszélgetőpartnere felé. Vajon ki ő, és mivel vidíthatta fel a hölgyet?

A később Vasladyként elhíresült, konzervatív párti (egyébként főúri családból származó) miniszterelnököt állítólag annyira elbűvölte a művelt, több nyelven beszélő és minden szempontból kifogástalan gentlemannak bizonyuló Mailáth Imre, hogy hazaérkezése után szívélyes hangú, személyesen neki szóló levélben köszönte meg a kalauzolást.

kuvaiti_emir_a_keptarban_82.9.15._85.101.1.jpg

A harmadik kép két évvel korábban, 1982-ben készült. Mailáth Imre a Szentendrei Képtárban tárlatvezetést tart a kuvaiti emírnek, Jaber III. al-Ahmad al-Jaber al-Sabahnak és magyar vendéglátójának, Losonczi Pálnak.

 

Források: Egy évszázad krónikája. Szentendre 1900–1999, Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény, StoryMap

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr815819045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása