leela 2014.07.07. 16:04

A víz az úr...

A Duna, mint megélhetési forrás és természeti érték jelentősen befolyásolta az itt élő emberek életét. Százhalombattán a halászat a XVIII. században honosodott meg. 1896-ban alakult meg az Érd-Dunaegyházi Halászati Társulat, amely a vízterületet szakaszokra osztotta, és Százhalombatta az első szakaszba esett.

3939.jpg

A halászbérlők nagyhalászatot folytattak, kerítőhálóval, kecsege- és balinhálóval fogták a halat a halászbandák. A kishalászoknak területi engedélyt, a horgászoknak horgászjegyet adtak ki. A halak értékesítése a budapesti Nagycsarnokban, valamint kisebb mennyiségben a környékbeli piacokon, a halászcsárdákban vagy házaknál történt. A II. világháború után a Csepel-Százhalombatta Halászati Szövetkezet kapta meg a halászati jogot. Az 1956-ban létrejött Halászati TSZ elnöke 1984-ig Dubecz Ferenc volt. 

3940.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr656482341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása