Hídavatás a háború előestéjén

Az első világháború a helyi sajtó tükrében, a korabeli polgár szemével

 

almassi_hid.jpgA híd Tahitótfalunál egy régi képes levelezőlapon. Arcanum

Korábban idézett cikkében Kós Károly még némi malíciával említette, hogy nincs híd a sziget és a Duna jobb partja közt. Nem tudott volna a két hét múlva esedékes avatásról, noha a hídnak már majdnem készen kellett állnia?

1914. július 2-án, a békeidőkben szokásos, reprezentatív ünnepség keretében avatták fel a mind szükségesebbé váló (mára már nélkülözhetetlen) Duna-hidat Tótfalu és Tahi között. A szentendrei városvezetés hiába folytatott ádáz küzdelmet azért, hogy Szentendre és Szigetmonostor közé kerüljön a híd. (Szentendre nem mondott le végleg a híd tervéről, ami azóta többször is – legutóbb néhány éve, az M0-ás körgyűrűvel kapcsolatos melléklétesítmények előzetes tervezésekor – felmerült.)

Amikor – több mint száz évvel ezelőtt – országos szinten döntöttek a Duna-partot és a Szentendrei-szigetet összekötő híd megépítéséről, Tahitótfalu elöljárósága évekig tartó küzdelemmel elérte, hogy a hidat Tahi és Tótfalu közé építsék. Erről így írt a Szentendre és Vidéke 1913. május 4-i száma:

„…nem lesz érdektelen felemlítenünk követendő példa gyanánt a nálunknál sokkal kevesebb lakosságú Tótfalu község társadalmának serény munkáját, mint bizonyságát annak, hogy az egyetértés, az áldozatkészség csodákkal határos dolgokat képes művelni. A létesülő híd környékünkre nézve is óriási jelentőséggel bír, mert így a szigetségi községeknek télen-nyáron használható utat nyit a főváros felé, s ezáltal rendkívül nagymértékben hozzájárul az egész környék forgalmának emelkedéséhez.”

7..jpg 6..jpg

Elsőáldozó leány, elegáns hölgy korabeli fotón. Könyvtár, Üröm

Az ünnepélyes avatásra zászlódíszbe öltözött a község a Duna mindkét partján. Színes kendők lógtak a házak fölé kifeszített drótokon, szóltak a mozsárágyúk és rázendített a helyi tűzoltó-zenekar, amikor a Zsófia főhercegnő nevű különhajón megérkezett Vargha Gyula államtitkár, majd egy másik különhajón a megye notabilitásai gróf Ráday Gedeon főispánnal az élen.

Zsofia.jpgA Zsófia hercegnő egy későbbi képen, a budai vár előtt. Pásztói Róbert

Dr. Almásy László, a kerület országgyűlési képviselője sokat tett a híd felépítése érdekében, ezért Almásy hídnak nevezték el az új létesítményt. Az esemény csúcspontjáról így tudósított a Szentendre és Vidéke 1914. július 19-i száma:

„Dr. Almássy Lászlóné, a híd keresztanyja ütötte be az utolsó szeget a híd traverzébe, majd pezsgőspoharát a híd állandóságára ürítette. A híd 200 m hosszú, 4,5 m széles. Két pilléren nyugszik a vízben. Cementkorlátos út vezet a hídhoz a szárazföldön, mely Tahin 600, Tótfalun 200 m hosszú. A hídavatás után a közönség átvonult Tahiba, ahol nagy tömeg fogadta a vendégeket, és a réten népünnepélyt tartottak; közben pedig sűrűn szóltak a mozsárágyúk. Este társas vacsora volt, ahol körülbelül háromszázan vehettek részt. […] A híd régi és életbevágó bajokat szüntet meg, és így felépítése korszakos jelentőségűvé vált a szigetre nézve.”

Mindez két héttel a szarajevói merénylet után – és két héttel az első világháború kirobbanása előtt történt.

3..jpg 8..jpg

Férfi tiszti egyenruhában, leventék libatollas sapkában. A képek valószínűleg a 20-as évek elején készültek. Könyvtár, Üröm

 

~♣~

Sin Edit gyűjtése

 

Folytatjuk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr556551199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly 2014.07.29. 09:03:37

Van valami "üzenete" ennek a száz éves "kis színes"-nek?

PMK (Pemetefű) 2014.07.29. 09:35:45

@gmihaly: Direkt üzenete nincs (pláne ha politikai üzenetre gondol - de ugye nem?) Ez nem is lehet célja egy közkönyvtári, helytörténeti blognak. Épp "csak" annyi, hogy a tények felidézése révén futó bepillantást adjon a múltunkba, és kicsit elgondolkodtasson. Ön szerint megfelel ennek a célnak?

PMK (Pemetefű) 2014.07.29. 09:53:00

P. R. megjegyezte a Fb-on, hogy a cikkben említett hajó neve helyesen: Zsófia főherczegnő. Elhittem neki, javítottam.

PMK (Pemetefű) 2014.07.29. 21:54:22

@gmihaly: Különben igaza van, nem árt ha még egy ilyen kis szösszenetnek is van "üzenete", de legalább valami értelme. Csak hát ez nem könnyű dolog... Remélem, azért néha sikerül nekünk.
süti beállítások módosítása