Alexandra Pavlovna halála

Alexandra Pavlovna 1801. március 8-án reggel 8 órakor leánygyermeket hozott a világra. Az újszülött hamarosan meghalt. A mindössze egy órát élt gyermeket holtan keresztelték a Paulina névre. A fiatal anyát gyermeke halála nagyon megrendítette, és egészségi állapota napról napra romlott. 1801. március 16-án meghalt.

Alexandra Pavlovna a ravatalon 2.JPG

Alexandra Pavlovna a ravatalon

Búcsú Alexandra Pavlovnától.JPG

Búcsú Alexandra Pavlovnától

A hercegnő holttestét a királyi palotában, a külön Alexandra számára berendezett kápolnában ravatalozták fel. A koporsót március 21-én népes gyászmenet kíséretében a Nádorispáni kertbe vitték, mely a mostani Budafoki út, Hengermalom utca környékén volt. Ott a pravoszláv vallás előírásai szerint hat hétig liturgiát tartott Szamborszkij, Alexandra udvari lelkésze. A hat hét elmúltával a koporsót a Vízivárosba, a kapucinusok kriptájába vitték. De nem az lett a végső nyughelye. A hercegnő nagyon szerette Ürömöt, kívánsága volt, hogy ott is temessék el. A nádor rövidesen megindította a kápolna építését. A sírkápolnát 1803. szeptember 12-én szentelte fel Andrej Szamborszkij esperes.

A. A. Szamborszkij esperes.JPG

Andrej Szamborszkij esperes

A ürömi provoszláv sírkápolna 1803-ban - metszet_1.jpg

Az ürömi pravoszláv sírkápolna 1803-ban - metszet

A sírbolt 1803-ban - metszet_1.jpg

A sírbolt 1803-ban

 Ortenburg Henrik könyve.JPG

Ortenburg Henrik  az ürömi kápolnáról 1860-ban megjelt könyvének címlapja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr266768467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása