Alexandra Pavlovna sírkápolnájának híres látogatói

 

A korabeli Üröm az újonnan készült kápolnával - metszet.jpg

A korabeli Üröm az újonnan készült kápolnával - metszet

Alexandra Pavlovnát származása miatt már életében bizonyos misztikum lengte körül. Halálával ez még fokozódott. Sok nevezetes, Magyarországra érkező külföldi látogatta meg nyughelyét.

Alig két évvel a kápolna elkészülte után, 1804-ben a Magyarországon időző Turgenyev, a későbbi hírneves író több ízben is Ürömre látogatott. Leírja, hogy minden vasárnap kikocsizott Ürömre, mely "a várostól egy mérföldnyire fekszik, de hegyek között. Ennek ellenére azonban a magyarok és a szerbek az ország minden sarkából idezarándokolnak."

Nem sokkal később, 1805-1806-ban Fjodor Nikolajevics Glinka, a dekabrista mozgalom egyik megalapítója járt Ürömön. Írásaiban is megemlékezik Alexandra Pavlovnáról. "... a Te cselekedeteid, feledhetetlen asszony, az általad boldoggá tett magyarok szívébe vannak vésve."

1812-ben Vladimir Bogdanovics Bronyevszkij, fiatal tengerésztiszt, Puskin barátja kereste fel Ürömöt. Útinaplójában leírja, hogy a budai vár megtekintése során, ahogy megtudták, hogy orosz, rögtön Alexandra Pavlovnáról kezdtek mesélni neki.

1814-ben Sándor cár, Frigyes Vilmos porosz király és Ferenc császár együtt tekintette meg az ürömi síremléket. A Magyar Kurír írja: "midőn a Felségek Budáról eltávoztak, út közben megállapodtak Ürömben a boldogult Alexandra orosz Nagy Hertzeg Asszonynak Mausoleumánál."

1815-ben Alexandra Pavlovna húga, Katalin, későbbi württenbergi királyné látogatott Budáról Ürömre.

1822-ben Pjotr Ivanovics Keppen, a nagy orosz polihisztor, 1842-ben pedig Izmail Ivanovics Szreznyevszkij, a kiváló moszkvai szlavista jött el Ürömre. Szreznyevszkij így emlékezik Ürömre: "Ez a falu hegyek övezte völgyben fekszik, a falu szélén, kertek között áll a kisméretű, de gyönyörű architektúrájú emléktemplom."

Alexandra Pavlovna sírja Ürömben Vasárnapi Újság 1854-60_1.jpg

Alexandra Pavlovna sírja Ürömben - Vasárnapi Újság 1854-60.

Kimnach László Az ürömi mauzoleum.jpg

Kimbach László: Az ürömi mauzoleum

A kápolna az 1940-es években_1.jpg

 A kápolna az 1940-es években

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr606815337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása