Sem telke, sem víkendháza...

 

Találkozás a volt tanárral, Szentendre egykori tanácselnökével a Móricz Zsigmond Gimnázium Öregdiák Egyesülete rendezésében 2014. szeptember 19-én

2. rész, melynek 13. percétől van szó Szentendréről. (A másfél órás beszélgetésről készült videofelvétel négy részletben tekinthető meg.)
 

Marosvölgyi Lajos Tiszalucon született, 1925. március 29-én, vasutas család hetedik gyermekeként. Tanulmányait a Gyöngyösi Gimnáziumban (1944), a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-történelem szakán (1950) és az ELTE könyvtár szakán (1969) végezte. Pályáját tanárként kezdte Nyíregyházán, majd előadó lett a Népművelési Minisztériumban. 1954-től 1957-ig a MOKÉP propagandaosztályát vezette. Ezután került Szentendrére, a Móricz Zsigmond Gimnáziumba, ahol 1972-ig tanított.

Folytatás, 3. rész. Kérdező: dr. Szabó (Tóth) Márta
 

1972-ben tanácselnökké választották. Posztján 1985-ig, nyugdíjazásáig maradt. Dumtsa Jenőhöz és Sziráki Ferenchez hasonlóan ő is olyan városi vezető volt, akinek tevékenysége meghatározta a város jellegét, képét.

Tanácselnöksége idején épült, alakult ki Szentendre mai arculata. Ekkor építették a lakótelepeket, létesült a körút, költözött ki vagy alakult át tucatnyi vállalat, intézet, a kis és nagyobb múzeumok. Tizenegy iskolát és óvodát építettek vagy újítottak fel. Megépült a posta, az egészségház. Ez idő alatt formálódott városi méretűvé a víz-, gáz- és csatornahálózat. Ekkoriban kerültek szobrok a város közterületeire. Létrejött a Szentendrei Teátrum, országosan ismertté vált a Szentendrei Nyár programsorozat, kibővült a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) – és ebben az időszakban lett a városnak kétmillió látogatója évente.

Marosvölgyi Lajos 1986-ban, saját elhatározásából visszavonult a városi közéletből. Sem telke, sem víkendháza – kapott, juttatott, szerzett szentendrei ingatlanja – nincs. Tisztelői, barátai viszont ma is sokan vannak a városban.

Forrás:

Pethő Németh Erika: Polgármesterek, tanácselnökök

Szentendre és Vidéke, 1994. november 1.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr117309590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása