Sári Sarolta tanárnő

 

Ha a régóta Ürömön lakók előtt valaki kimondja, hogy "Saci néni", rögtön tudják, kiről van szó. 1954 szeptemberében került Ürömre. A tantestület kedvesen fogadta. 40 évig tanított Ürömön földrajzot, rajzot, németet és matematikát. Sokat tett Alexandra Pavlovna sírkápolnájának és környékének rendben tartásáért, gyűjtötte községünk múltjának tárgyi emlékeit. 1999-ben vette át aranydiplomáját.

osztalykep_6.jpg

osztalykep_3.jpg

osztalykep_5.jpg

Sári Sarolta tanárnő tanítványai között

 

A kápolna körüli munkákra így emlékezik:

"Az orosz  kápolna községünk ékszerdoboza, a magyar klasszicista építészet gyöngyszeme már ideérkezésemkor rabul ejtett. A hajdani gondnok, Vajda néni - aki még a kápolna környékén is szinte lábujjhegyen járt, mondván hadd pihenjen a kis hercegnő - további csodálkozásra késztetett. Halála után jó 30 éven át tanítványaimmal évente rendszeresen rendbe hoztuk a környékét, kitakarítottuk. A tantestület is többször részt vett a munkálatokban. Sokszor kaptunk köszönetet a pravoszláv pópától, a kápolna vezető papjától."

Ürömi örökségünk - 81-82. oldal

tantest_es_kapolna.jpg

Sári Sarolta tanárnő, a tantestület és a tanítványok a kápolna környékének takarításakor

 

 "A kápolnával való foglalatosság közben kezdtük el gyűjteni községünk még fellelhető régiségeit. Szinte a 24. órában összehoztunk egy kis falugyűjteményt. A Művelődési Ház üveges termében kiállítottuk. Volt ott József nádor bordó bársony borítású ezüst veretes iratmappájától (Walczer néni ajándéka), eredeti 1849-es Kossuth Hírlapig. De kerámia gyűjtemény, bankjegyek sorozata, hajdani állattartási eszközök és még sok más. Sajnos csak a leltár maradt meg.

Községünkben talált török turbános sírkő, az urnák régi korokról beszélnek. A templom előtt álló Hadriánusz császár mérföldjelző köve a Dózsa György út felújítása, illetve szélesítése közben (a kápolnához vezető gyalogútnál állt) a Cigányárokba került. Lelkes tanulóim megkeresték, majd Káli Lajos, a Kőfejtő Vállalat igazgatója felállíttatta a templom előtti zöld háromszögre, mai helyére."

Ürömi Körkép - 1999. november 5. - 10. oldal

1_4.jpg

 A nyugdíjas években

2001_saci_neni_diszpolgar_lett.jpg

Sári Sarolta tanárnő 2001. október 23-án Üröm díszpolgára lett

 

Saci néni 2012-ben halt meg. Szülőföldjén, Abasáron lelt végső nyugalomra.

 

Forrás

Ürömi Körkép - 1999. november 5.

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr428007801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása