Még láthatunk régi sváb házakat

 

A Fő utca Üröm egyik legrégebbi utcája. A hajdani sváb házak jelentős részét átépítették, eredeti formájában keveset őriztek meg. Witzerleiter Mária így emlékezett vissza a 2. világháború előtti Fő utcára:

"A Fő utcának nyitott vizes árka volt, úgy mentek át a lovaskocsik rajta. A Fő téren volt egy mázsa és egy trafik, különben gyepes tér volt. Ott mázsálták a teheneket. A Fő utca régen tele volt libákkal, kacsákkal. Végig folyt a víz az iskolától le a Cigány-árokba. A házaktól is mindenütt folyt kifelé a víz, mert minden háznál volt kút. Amikor a templomot átépítették, a vizet a föld alá vezették. A templom mögött a leventék homokos pályát építettek, ott folyt a magasugrás, súlydobás. Futballpálya is volt. Minden vasárnap jöttek valamelyik faluból megmérkőzni, Borosjenőről, Piliscsabáról."

Ürömi örökségünk - 54. oldal

torok_henrikol_2_1.jpg

A Türk-ház a Fő utcában 1940 körül

068.jpg

kepkivagas_1.JPG

 

Fő utcai házak 1960 körül

102_1.jpg

A Fő utca templom mögötti része 1980 körül

104_1.jpg

A Fő utca Templom tér közeli része 1980 körül

A házak számozása a 20. század közepéig mai szemmel nézve elég különös módon történt. A falu egyik legrégebbi épülete a Fő utca és Dózsa György út sarkán álló volt katolikus plébánia, s azzal kezdték a számozást.

"Az általánosan elterjedt házszámozás az utcákban meglehetősen új: csak az 1950-es évek elején tértek rá a páros - páratlan oldalakon növekvő házszámozásra. Korábban, még 1951-ben is az utcáknak volt neve, de a házszámokat az egész faluban egységesen adták. 1860 körül készült az első tagosítás, ekkor beszámozták a meglévő házakat, a plébániával indult, ez volt az "1", majd Borosjenő felé folytatódott, és a falu végén visszafordult a számozás. Később az újonnan épült házak eggyel nagyobb számot kaptak, mint ahány ház korábban volt az utcájukra való tekintet nélkül. Említeni pedig úgyis az ott lakók nevével szokták a házakat."

Üröm az idő sodrában - 81. oldal

1_8.jpg

Az óvoda utáni házak 2002 decemberében

74.jpg

Szép régi ház a templom mellett

fo_utca_2012_6.JPG

Régi házak 2010 körül

a_fo_utcai_park_2008_2_jpg.jpg

 Pihenőpark a templom mögött

Amint a képeken láthatjuk, a Fő utca óriási változáson ment keresztül. A templom mögötti részen ma gondozott parkot találunk szökőkúttal.

 

Források:

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2001.

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7510033772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása