bibliofilo 2016.08.26. 17:22

Ürömi búcsú

Szent György napi búcsú

 

Ürömön a búcsú György naphoz kötődik (április 24.), a katolikus templom védőszentje Szent György. A svábok életében a búcsú nagyon fontos egyházi és családi ünnep volt.

templom.jpg

A katolikus templom

szent_gyorgy_szobor_2.jpg

Szent György szobor a Templom téren

"A templom búcsúja Szent György napja (április 24.) utáni hétvégén volt, erre minden család nagyon készült, összejöttek a rokonok a szomszéd falukból is, főleg Borosjenőről. Egy hetes sütés-főzés előzte meg a nagy ünnepet, mely még hétfőn is tartott. Vasárnapra malacot sütöttek, hétfőn apró húsból sűrű tejfölös levest főztek, ami mellé kuglóf járt. A táncmulatság a búcsú vasárnapján volt délután 3-tól másnap reggel 5-ig (minden más bált hajnalban 2-kor fejeztek be!)."

Siklósi Rajmund visszaemlékezése - Üröm az idő sodrában - 195. oldal

"A római katolikus templom búcsúja gyerekkoromban még élő hagyomány volt minden családban, de különösen az őslakosság körében. A rokonok, a jó ismerősök kölcsönösen meghívták egymást más vidékekről is a falu búcsújára, ami természetesen a szentmisén való részvétellel kezdődött. Ezt meszelés, sütés-főzés előzte meg. A sublód fiók a búcsút megelőző napokban sokféle finom süteménnyel telt meg. Az ebéd, búcsúvasárnap egy lakomával felért. A búcsú hétfőt ekkor már nem tartották úgy, mint a kitelepítés előtt. Erről édesapám történeteit hallottam: hétfőn is ettek, ittak, mulattak."

Dorozsmainé Somogyi Mária visszaemlékezése - Üröm az idő sodrában - 197. oldal

33_3.jpg

34_2.jpg

bucsu.jpg

Kirakodóvásár, szórakozás a búcsúban

1946-ban a svábokat kitelepítették, Szabolcs-Szatmárból számos református költözött be, és a falu vallási képe megváltozott. A sokfelől jött telepesek között semmiféle hagyomány nem alakult ki, de a búcsú napja az új lakók számára is ünnep volt. Ilyenkor sok kitelepített is hazajött szülőfalujába.

Források:

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Muskáth György: Üröm község története - kézirat

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr311649738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása