Film József nádor első feleségének életéről 

 

Alexandra Pavlovnáról, aki az ürömi sírkápolnában nyugszik, 2007-ben film készült. A film rendezője és forgatókönyvírója Szakály István, operatőre Kiss Sándor, narrátora Végvári Tamás. Az elkészült alkotást 2008-ban mutatták be a 39. magyar filmszemlén. A televízióban is láthatták a nézők, 2008. március 22-én az MTV2-n, 2008. augusztus 29-én és 2010. november 22-én pedig az MTV1-en. A film megtalálható a Nemzeti Audiovizuális Archivumban, s a NAVA-pontokon megtekinthető. De az ürömi könyvtárban is van néhány DVD. 

alexandra_pavlovna_dvd_boritoja_1.jpg

A film DVD-jének borítója

01_1.JPG

Alexandra Pavlovna nagyhercegnő, akiről a film készült

Az 53 perces filmből megismerhetjük az orosz nagyhercegnő rövid életét, házasságát, halálát. Láthatjuk Nagy Katalin cárnő kedvenc unokája gyermekkorának, házasságkötésének, házasságának, halálának helyszínét. Olyan emberek szólalnak meg, akik sokat tudnak róla. Alexandra Pavlovna nagyhercegnőt, József nádor első feleségét Ürömön temették el. A film bemutatja sírkápolnáját és 2004-es újratemetését is.

A nagyhercegnő meglepően sokat tett a a magyar kultúra, a zene, a nemzeti viselet fellendítéséért, ezzel magyarázható, hogy váratlan halálakor "Magyarország királynéjaként" siratták a magyarok.

kapolna_2006_6.jpg

A sírkápolna, ahol Alexandra Pavlovna nagyhercegnő nyugszik

97_alexandra_pavlovna_ujratemetese_2004_szeptember_11.jpg

A nagyhercegnő újratemetése 2004. szeptember 11-én

 Forrás:

Hankó Ildikó: Szerelem Szentpéterváron - Magyar Demokrata, 2008. március 20.

est.hu

PORT.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr3811773353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása