Összetartás és rivalizálás

 

Üröm és Pilisborosjenő két szomszédos település Pest megyében. 1946 előtt mindkét falut római katolikus vallású svábok lakták. A németek kitelepítéséig a két falu lakossága kimondottan jó viszonyban volt egymással.

32_3.jpg

Ürömi képeslap

004_falu_a_budai_clip_image002_0002_sulinet_hu.jpg

Pilisborosjenői képeslap - kép: sulinet.hu

 "Átmentek egymás falujába segíteni építkezéseken, aratáskor; kölcsönadtak egymásnak szerszámot, fát, egyéb anyagot. Borosjenői gazdák Ürömön, ürömiek pedig Borosjenőn is vásároltak termőföldet.Voltak gazdák, akik például cséplőgépet vásároltak, s bércséplést vállaltak a szomszéd faluban. A dolgos hétköznapokat ünnepek, hétvégék követték, a pihenés és szórakozás alkalmai. Szólt a fúvószene, az emberek énekeltek, táncra perdültek. Bált majdnem minden hétvégén rendeztek a falvak kocsmáiban, reggelig tartott a mulatság. A legnagyobb ünnep mindkét faluban a templombúcsú volt. Borosjenőn Szent Vid napján, június 14-én, Ürömben Szent György napján, április 24-én. A hátsó úton ekkor volt a legnagyobb forgalom: a szomszédok átmentek egymáshoz ünnepelni. Szent Györgykor például Borosjenőn nem is mondtak misét, mindenki Ürömben volt, a két falu plébánosa együtt misézett. Azelőtt a földúton érték el az emberek a munkaterületüket is, a szántót, a kerteket. Itt gyalogoltak át az egyik faluból a másikba. Ez félórás, két kilométeres séta volt. Sok-sok szerelmi vallomás hangzott el ezen az útszakaszon, a fiatalok sorsa nagyrészt itt dőlt el. A kukorica- és tollfosztás, a bálok: megannyi lehetőség a találkozásra, ismerkedésre. Gyakoriak voltak a vegyes házasságok: ürömi legény borosjenői lányt vett feleségül és viszont. A focipálya is az út mentén volt, emiatt is gyakran jártak erre a két település lakói."

Tarján Miklós: Összetartás és rivalizálás

urom_es_pilisborosjeno.JPG

Az előtérben Üröm, a háttérben Pilisborosjenő és a Nagy-Kevély

a_kovesbercrol.JPG

Üröm a Köves-bércről 2015 nyarán

pilisborosjenoi_hirlevelek_2012.jpg

Pilisborosjenő - kép: pilisinfo.hu

templom_2.JPG

Az ürömi katolikus templom

romai_katolikus_templom_7226_szamu_muemlek_3_wikipedia.jpg

A pilisborosjenői templom - kép: Wikipédia

A németek kitelepítése után lazulni kezdett a két falu jószomszédi kapcsolata. Sok magyar lakost telepítettek be, sok helyről. A hatvanas években Ürömöt jobban fejlesztették, Pilisborosjenő lemaradt. Aztán a Pest Megyei tanács kitalálta, hogy irányítsa a két falut közös tanács. 1970-ben ez meg is valósult, Üröm, a nagyobb település lett a tanácsszékhely. A rivalizálás folytatódott, a borosjenőiek nem nézték jó szemmel az ürömiek dominanciáját.

1973-ban megkezdték a két község közötti összekötőút építését, 1977-re el is készült. Míg az utat le nem aszfaltozták, a busz úgy közlekedett Óbudáról, hogy először az ürömi főtérig jött, ott megfordult, visszament az elágazásig, majd a bekötőúton továbbment Pilisborosjenőre. De volt ürömi és pilisborosjenői közvetlen járat is. 

Sok vitás kérdést megoldott a közös tanács, de a viszony sosem volt felhőtlen. Egyre több ház épült Ürömön is, Pilisborosjenőn is, már-már úgy látszott, hogy a két község összeépül. Az ürömiek azt javasolták, ha már úgyis összeépül a két falu, legyen a neve Ürömpilis. Ez hatalmas tiltakozást váltott ki Pilisborosjenőn, s a tanács le is mondott erről a tervéről.

A két település közös iskolát is épített, 1983-ban készült el a két falu között az új, felső tagozatos iskola.

A két község "házassága" nem bizonyult tartósnak, a rendszerváltáskor "válással" végződött. Az 1989. november 26-i falugyűlésen megtartott népszavazás döntött egyhangúlag az önállóság mellett. 1993-ban a közös iskolát is megszüntették.

105_2.jpg

A közös iskola

Forrás:

Tarján Miklós: Összetartás és rivalizálás - Két "német falu" szomszédkapcsolata (Üröm és Pilisborosjenő) - Bp. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár évkönyve, 2008.

Muskáth György: Üröm története 1945-1970 - kézirat

Muskáth György: Üröm és Pilisborosjenő 1977. évi falukrónikája - kézirat

 

  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr5912080301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása