A zene összeköt

 

kapolna_3.jpg

Az ürömi kápolna, ahol Alexandra Pavlovna nyugszik

Brunszvik Teréz óvodai nevelésünk megteremtője, a magyar nőnevelés lelkes harcosa, a magyar reformkor egyik nagy alakja volt. Apja korán, már 3 évesen zongorához ültette. Tehetségesen zongorázott és a zene iránti rajongása élete végéig megmaradt. Az 1799-es évet anyjával és testvéreivel Bécsben töltötte. Bécsi tartózkodásuk alatt Beethoven elvállalta tanítását.

brunszvik_terez_1860_szinay_istvan_wikipedia.jpg

Brunszvik Teréz  - Wikipédia

07_1.jpg

Alexandra Pavlovna násznapján Ortenburg Henrik 1860-ban megjelent könyvéből

A következő évben Budán ismerkedett meg és barátkozott össze Alexandra Pavlovnával, József nádor ifjú feleségével. A fiatal nádorné is nagy zenerajongó volt. Brunszvik Teréz segített neki Budán hangversenyeket szervezni. Az 1800-as év örök időkre emlékezetes marad Magyarország zenetörténetében. Ebben az esztendőben két nagy mester is koncertet adott Budán: Haydn és Beethoven.

A két fiatal nő barátságának Alexandra Pavlovna 1801-ben bekövetkezett halála vetett véget. Brunszvik Teréz sokáig gyászolta barátnőjét. 

Gergely Márta "Teréz, a kedves halhatatlan" címmel életrajzi regényt írt Brunszvik Terézről. A könyv 10. fejezetében olvashatunk Teréz Alexandra Pavlovnához fűződő kapcsolatáról.

terez_a_kedves_halhatatlan.jpg

Gergely Márta Brunszvik Teréz életéről szóló könyvének borítója

terez_a_halhatatlan_kedves_10_fejezet.jpg

Így kezdődik a regény 10. fejezete, amelyben Teréz az ürömi kápolnánál gyászolja Alexandra Pavlovnát

 

Forrás:

Gergely Márta: Teréz, a kedves halhatatlan - Bp. Szépirodalmi Könyvkiadó, 1972.

Honismeret 2000/5. szám

Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7413560563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása