Kúriamúzeum

 

A tápiószelei Blaskovich Múzeum az ország egyetlen kúriamúzeuma, amely berendezésében is sértetlenül átvészelte a második világháborút. Dr. Körmöczi Katalin történész-muzeológus feldolgozta a múzeum bútorait és lakberendezési tárgyait. A leírásokat, fotókat nemrég megújult honlapjukon tették közzé. 

A kúria épülete a múzeumalapítók szobrával

A botanikailag is érdekes park közepén álló, klasszicizáló kúria 1906-ban épült. Ezt a kisnemesi udvarházat vásárolta meg Blaskovich György (1878–1960) és testvére, János (18831967). A két fivér 1912-ben költözött Tápiószelére.

A testvérpár kezdeményezésére indult meg 1923-ban az az ásatás, melynek során Tápiószentmártonban egy szkíta kori fejedelmi sírból előkerült a híres aranyszarvas. Kutatásaik közben bukkantak rá a tápiószelei szkíta temetőre, ahol a Nemzeti Múzeum régészei 1938 és 1953 között végeztek ásatást.

A Blaskovichok műgyűjtőszenvedélye a 19. század közepéig nyúlik vissza, és a nagyapa, Blaskovich Gyula (18091850) nevéhez fűződik. Halálával a kollekció fiára szállt, aki tovább gyarapította a hagyatékot. A műgyűjtemény legértékesebb darabjait 1896-ban Budapesten, a millenáris kiállítás történeti főcsoportjában is bemutatták. Fiai, György és János egész életüket annak rendelték alá, hogy családi gyűjteményük együtt maradjon.

A tápiószelei múzeumot a Magyar Nemzeti Múzeum segítségével, 1952-ben alapították. Az intézmény vezetői halálukig a Blaskovich fivérek voltak. Emlékükre a közgyűjtemény 1967-től a Blaskovich Múzeum nevet viseli.

Forrás: A tápiószelei Blaskovich Múzeum honlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr678492404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása