Régi szentendrei  és visegrádi műsor filmösszeállítás

Repül a nehéz kő…”

 

A szentendrei székhelyű Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár rendezvényeivel aktív résztvevője volt annak a kulturális pezsgésnek, ami a rendszerváltást megelőzte Magyarországon. Az ebben az időszakban keletkezett dokumentumokból sok mindent őriz a könyvtár helytörténeti gyűjteménye. A következőkben néhány érdekességet mutatunk be az 1987-es Tavaszi Fesztivál programjából, az eredeti videofelvételek alapján. A Visegrádi Palotajátékokat is ekkor tartották meg először, a PMKK szervezésében.

A művelődési központ adott helyet az antik metszetek és metszetes könyvek első országos árverésének, melyet az Állami Könyvterjesztő Vállalat antikvár csoportja rendezett.

Képaukció és árverés a színházteremben

A zenei programok közül érdemes kiemelni két debreceni együttes szereplését: a Dixieland Band és az Ütőegyüttes hangversenyét. Az előbbiek a „napfényes New Orleans muzsikáját” hozták el Szentendrére, míg az ütősök különleges hangzású, főleg kortárs zeneműveket adtak elő (bravúrosan), a Vujicsics Tihamér Zeneiskola hangversenytermében  igen gyér, ám annál figyelmesebb közönség előtt. (Az utóbbi koncert teljes terjedelmében elérhető a YouTube-on.)

A Debreceni Dixieland Band

Hieros táltos címmel érdekes hang- és látványvilágú, népies-sámánisztikus műsorra került sor a „klubövezetben”. A szereplők között az ezotéria felé hajló Szántai Lajos mellett feltűnik például a fiatal Sebestyén Márta népdalénekes. (A videofelvétel két, egyenként kb. 20 perces részletben tekinthető meg. Az első részt rövidítve itt közöljük, a  második rész megtekinthető vágatlanul a YouTube-on. Ez utóbbi különösen érdekes és élvezhető is, bár a film vége torznak tűnik.)

Hieros táltos irodalmi-zenei műsor, 1. rész

A Kecskés-együttes előadása

A zárórendezvényre a Tanácsházán került sor. A Kecskés-együttes műsorában régi magyar nyelvemlékek hangzottak fel – így a Halotti beszéd –, a mai közönség fülének szokatlanul, ám annál erőteljesebben. Végül reneszánsz táncokat mutattak be, korhű zenekísérettel.

 

Toldi-választás Visegrádon

Ezalatt Visegrádon Toldi-választást tartottak. Az esős idő ellenére nagyszámú lelkes érdeklődő és szurkoló jelenlétében zajlott a verseny március 29-én. Közreműködtek többek között: Papp János színművész, Pakucza József, az előző évi győztes, a Reneszánsz harsonaegyüttes, bajvívók, artisták, lovasok és Toldi-jelöltek… A produkciót Turián György rendezte. A belépődíj mindössze 40 Ft volt (gyerekeknek 20)! Tizennyolcan indultak a Toldi Miklós-címért, és – itt is a debreceniek arattak – Lóska Sándor debreceni versenyző bizonyult a legjobbnak.

Ezt követően, június 27-28-án és július 4-5-én, a királyi palota udvarán újra életre kelt a 14. század, Nagy Lajos király és udvartartása. A mintegy nyolcvan-százfőnyi szereplő végigvonult a város főutcáján, majd a küzdőtéren kezdetét vette a lovagi játék, ahol gyalogos és lovas vitézek kardvívásban, kopjatörésben, íjászatban jeleskedtek, és különböző ügyességi lovasjátékokat mutattak be a régmúlt időkből. Ismét megjelent a színen Toldi Miklós nagy erejű utóda. Messzire dobta a félmázsás malomkövet, s a háromméteres petrencerúddal mutatta az utat Buda felé. Közben artisták, csepűrágók, zenészek, táncosok szórakoztatták a királyi udvar népét és a nagyérdemű közönséget.

A program motorja, fő szervezője és részben értelmi szerzője C. Tóth János volt, a művelődési központ igazgatóhelyettese. Résztvevők: Szöllősi Gábor bajvívócsoportja, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság lovasiskolája, L. Kecskés András együttese, a Szentendrei Városi és Szövetkezeti Kórus és még sokan mások.

Összeállította: Gaján Éva. Vágás: Polgár Zsuzsanna. A filmeket Miser István digitalizálta

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr75301379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PMK (Pemetefű) 2013.05.19. 15:06:13

A Kecskés-együttes műsorában elhangzó Halotti beszédhez, a szöveg jobb érthetősége érdekében lásd a Wikipédia-szócikket:
hu.wikipedia.org/wiki/Halotti_besz%C3%A9d_%C3%A9s_k%C3%B6ny%C3%B6rg%C3%A9s