Százhalombatta Óvárosában található téglagyárat Freiberger Dávid alaptította 1893-ban. A gyár egyes források szerint 1894-ben vagy 1896-ban kezdte meg működését. A gyárat az óbudai székhelyű BHON-DRASSE társaság létesítette a dél-budai térség téglagyáraként, az Érd-Batta közötti lösz dombok déli részén, közvetlenül a Duna partján.

kep12.jpg

A téglagyárhoz egy 12 kamrás, alsó-felső huzatos kemence is tartozott, egy kb. 35 méteres kéménnyel. A kemencét fával tüzelték, az égetés 700-800 C-on történt. Ebben az időszakban elsősorban tömör nagyméretű téglát gyártottak. A téglagyár területén található egyéb épületeket is (kultúrház és a gangos ház) ebből a téglákból épültek.

Az 1900-as évek elején Balla (Freiberger) Henrik tulajdonába került, és részvénytársasággá 1911-ben alakult át, Budavidéki Gőztégla és Tetőcserép Gyár néven. Sokáig ez volt a település egyetlen nagyipari munkalehetősége. 1916-ban egy felhőszakadás következtében a völgyet elöntő víz hatására a kemence felrobbant. A gyárat csak 1922-ben kezdték el újra építeni, és 1924-re üzemelték be. A Szent László utca - Gyorma utca elején található vasbeton keresztet a téglagyár rekonstruálást végző székesfehérvári építőmester Berustein Győző állítatta 1923-ban.

kep2.jpg

Az „új” téglagyárban egy 16 kamrás HOFMAN-rendszerű, alsó-felső huzatos körkemence épült, egy 65 méter magas kéménnyel. A kemencék felett fából épült térszárító tartozott. Az égetés 950-1000 C-on történt. A 112 m hosszú körkemencében a tűz 1-2 hét alatt ért körbe. Egyszerre 2-3 kamrában égett a tűz, 5-6 kamrát hűtöttek, 5-6 kamrát berakva tartottak és 2-3 kamrában folyamatosan dolgoztak a kihordók-behordók. Ebben az időszakban az Óbudai téglagyár mellett a battai az ország egyik legmodernebb gyára volt.1929-ben a gazdasági világválság kezdetén a gyárat leállították, és csak 1937-ben indították újra. A nagyméretű tégla gyártását leállították, és kisméretű téglát, illetve Biber cserepet (hornyolt hódfarkú cserepet) kezdtek gyártani.

kep6.jpg

Az 1940-es évek elején a gyárat egy fehérvári építész vállalkozó vásárolta meg, a gyár irodaépületének homlokzatára 1942-ben a következő felirat került: „Lázár János tetőcserép és gőztéglagyára”. Az új tulajdonos korszerűsítette a gyárat, pl. gőzüzemű anyagmozgató berendezésekkel.  A gyárban kb. 200 fő dolgozott. 

Folytatjuk...

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr57091089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása