Széchenyi telep, Sadove, lakóparkok 

 

"A központtól elkülönült új,  és lakott falurészek kialakulása már a legutóbbi idők története."

szuret_gittingereknel_urom-hegyen.jpg

Szüret Gittingeréknél Üröm-hegyen valamikor a két világháború között

(forrás: www.sulinet.hu)

budakalaszi_ut_1965_orig_meszaros_zoltan_1.jpg

Budakalászi út 1965-ben - fotó: Mészáros Zoltán

"A Széchenyi telep az 1960-as években lett Üröm része. A korábban Budapesthez tartozó lakott hegyoldal egy részét a faluhoz csatolták. Hírlik, hogy filmesek kívántak itt nagyobb léptékű fejlesztést végrehajtani, ami csak a fővároson kívül lett volna lehetséges, ezért vitték ki a területet a megyébe. Ez az egyetlen hely, ahol az 1873-ban meghúzott városhatártól a főváros nem kifelé terjeszkedett, hanem területet vesztett. További, fokozatosan betelepülő része a falunak a Sadove (említették régi Ragovác nevét is), egyre több állandó lakossal. Az 1990-es években indult meg a lakóparkok építése, először a Rókahegyen és Péterhegy területén, majd a Táborföld és végül az "Ezüsthegyi lakópark" (mely helyileg a kevésbé jól hangzó Kőhegyen van)."

Üröm az idők sodrában - 81. oldal

A Sadove valamikor Budakalászhoz tartozott. Nem sikerült kideríteni, hogy mióta része Ürömnek. A neve szerb eredetű, kertet jelent.

dscf5857_11.jpg

A Széchenyi telep 2015 májusában

5_6.jpg

A Rókahegy 2002-ben

3_1_1.jpg

Táborföld 2006-ban

 

Forrás:

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr2311965027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.