ÖNO-avatás 1981-ben 3.

 

18_8.jpg

17_8.jpg

16_7.jpg

15_6.jpg

13_7.jpg14_7.jpg

ÖNO-avatás 1981-ben 2.

 

07_3.jpg

08_1.jpg

10_12.jpg

 

09_2.jpg

11_7.jpg

12_4.jpg

ÖNO-avatás 1981-ben 1.

 

02_3.jpg

01_4.jpg

03_2.jpg

04_3.jpg

05_1.jpg

06_2.jpg

 

Ürömi néptáncosok az 1970-es, 1980-as évek táján

 

muranyi_gabrielle_mezei_andrea_marcis_gabor_szabo_olga_beede_bela_berkes_erika_csak_csoki_fodor_maria_dur_zsuzsa.jpg

9_7.jpg

7_7.jpg

8_7.jpg

6_8.jpg

3_13.jpg

1_12.jpg2_12.jpg

5_10.jpg

4_8.jpg

Néptáncosok az 1970-es - 1980-as évek táján

diakok_akik_a_kapolna_kornyekenek_rendbetetelen_dolgoztak.JPG

Diákok, akik a kápolna környékének rendbetételén segédkeztek

saci_neni_es_a_gyerekek_1.jpg

Sári Sarolta tanárnő diákokkal az iskola udvarán

01_3.jpg

02_2.jpg

04_2.jpg

03_1.jpg

Ballagás az 1980-as években

Seremetyeff-Papp János: Alexandra a "magyarok királynéja"

 

Sok ürömi nagy vonalakban ismeri Alexandra Pavlovna, József nádor első feleségének élettörténetét, hiszen Ürömön temették el őt. Alexandra Pavlovna fordulatokban gazdag életéről eddig magyar nyelven nem született még ilyen részletes életrajz.

cimlap.jpg

A könyv borítója 

A mű három részből áll, amit kiegészít Kim Nyikolaj orosz lelkész tanulmánya, az ürömi orosz misszióról. 

 Az első részben képet kaphatunk a 18. századi Oroszországról, a kis cárleány gyermekkoráról, a szentpétervári intrikákról. A könyv második részében az Osztrák Birodalomban találjuk magunkat, a nádori pár rövid közös életét kísérhetjük figyelemmel. A könyv harmadik része "Az ürömi sírkápolna" címet viseli. Képet kaphatunk a kápolna egykori pompás berendezéséről, az értékes műkincseiről és arról az erőfeszítésről, amivel sikerült eredeti szépségébe visszaállítani a cárleány mauzóleumát, megismerkedhetünk a restaurálási munkák rejtelmeivel. A szerző restaurátorművész, egyetemi tanár, régi orosz arisztokrata családból származik és ősei beházasodtak a Romanov családba is. Innen az indíttatása, hogy az ürömi sírkápolna felújításának motorja lett és könyvet is írt Alexandra Pavlovna életéről.

hatso_borito.jpg

A könyv hátsó borítója

322_oldal.jpg

Képek az újratemetésről -  egy oldal a könyvből

sari_sarolta_2.JPG

A könyv megemlékezik Sári Sarolta tanárnőről is.

Üröm lakói még néhány évtizede is sok kedves hagyományt őriztek a kis pravoszláv kápolnában eltemetett cárleányról. "Az egyik ilyen hagyomány szerint szép tavaszi időben járt Alexandra először ezen a környéken, s ekkor bontogatták szirmaikat az első virágok. Az egyik kis domb tetejére érve a nádorné rengeteg gyönyörű szép ibolyát látott pompázni a lábai előtt, mintha valamilyen hatalmas virágszőnyeg szélén állott volna. Annyira megtetszett neki ez a hely, hogy arra kérte a férjét, ha egyszer meghal, ide temessék." (197. oldal) Valójában dokumentumokkal is alátámaszthatóan sokkal prózaibb oka voltak ennek. A nádornét a nép a magyarok királynéjának nevezte, és szinte a függetlenség szimbólumává vált. Szapáry főudvarmester tartott attól, hogy a szeretett nádorné sírjánál nemkívánatos csoportosulások jöhetnek létre, ezért a sírkápolnát lehetőleg minél távolabb szerette volna tudni Budától.
"Az ürömi kápolna felszentelésétől kezdve különleges státusszal bírt. Az Orosz Birodalom uralkodója, I. Sándor cár, elődjeihez hasonlóan egyben az Orosz Pravoszláv Egyház feje is volt. Ilyen minőségében cári udvari templommá nyilvánította szeretett húga sírkápolnáját. Ez különösen kiemelt rangot jelentett, mert az udvari templomok száma a birodalomban nem haladta meg még a húszat sem! Emellett ez volt és mai napig is az egyetlen idegen földön létesült orosz udvari templom! Az itt szolgálatot teljesítő lelkészek, diakónusok, énekesek ellátására és kiadásaik fedezésére a Romanov család egy alapítványt hozott létre, mely a kápolna fenntartására évi tizenötezer rubelt utalt át." (208. oldal)

magyarorszagi_oroszok_a_kapolnanal.jpg

Végül még egy ürömi legenda, melyet a mai lakosok már valószínűleg nem ismernek.  A kápolna mellett régen temető volt. Ürömiek mesélték a szerzőnek néhány évtizede: " A temető felszámolása után csak a sarkon álló feszület maradt a helyén. Egy hithű, máshonnan idetelepült kommunista kapta meg azt a telket, amelyiken a feszület állt. Első ténykedése az volt, hogy ezt ledöntötte. Hiába kérték többen is, ne tegye, mégis összetörte és a háza alapozásába dobálta darabjait. A frissen elkészült házat azonban nem sokáig használhatta, mert rövid idő alatt az egész család meghalt. Új tulajdonos vásárolta meg a házat, de ott is hasonló tragédiák sorozata következett be. Lassan elátkozott háznak kezdték az épületet tartani. Amikor ez a család viszonylag hamar kihalt, ismét egy új tulajdonos vette meg az ingatlant. Lebontotta az épületet, még az alapozását is kiszedték, helyette teljesen új házat építettek új alapokra. Azóta úgy tűnik az átok megszűnt."

temeto_1.JPG

A kápolna mögött a 19. század második felében temetőt alakítottak ki

 A könyv Alexandra Pavlovna tragikusan rövid életét és sírkápolnájának hányatott sorsát igazán olvasmányos stílusban dolgozza fel. Csak ajánlani tudom minden ürömi és nem ürömi lakosnak. Igazán szép, gazdagon illusztrált kötet. Aki csak el szeretné olvasni egyszer, annak ajánlom az ürömi könyvtárat, ott két példányban is megvan. De jelenleg a nagyobb könyvesboltokban is megvásárolható, hiszen 2019-ben jelent meg.

Seremetyeff-Papp János: Alexandra a "magyarok királynéja" - Bp. Heraldika Kiadó, 2019. eredeti ára: 6890 Ft

 

iskolai_unnepseg.jpg

Iskolai ünnepség

napkoziscsoport.jpg

Napközis csoport a mai könyvtár udvarán

osztalykep_7.jpg

Osztálykép - talán az 1970-es évekből

osztalykep_1968-ban_szuletettek_kep_otepka_eva.JPG

osztalykep_1968-ban_szuletettek_2_javitott_muhi_balazs.jpg

osztalykep_1968-ban_szuletettek_3_javitott_muhi_balazs.jpg

1968-as születésű tanulók három osztályképe - fotók: Otepka Éva

Iskolai képek az 1970-es és 1980-as évekből

 

32_8.jpg

1979-1980_1_a_selmeczy_judy.jpg

elsosok.jpg

az_iskolai_enekkar_torok_erikne_vezetesevel.JPG

Az iskolai énekkar Török Erikné karvezetővel

33_10.jpg

Ballagás 1977-ben

ballagas_1980-as_evek_1.jpg

Ballagás az 1980-as években

Iskolai képek az 1970-es évekből

 

28_5.jpg

27_3.jpg

29_4.jpg

26_5.jpg

31_7.jpg

30_7.jpg