A kitelepített svábok helyére Tarpáról, Szigetmonostorról, a Jászság falvaiból, Békés megyéből, Mezőkövesdről érkeztek új telepesek. A betelepülők gabonatermő vidékekről jöttek, itt pedig gyümölcsösök voltak, s nem értettek a gyümölcsfák szakszerű gondozásához. A községi pártszervezet akkori titkára, Sántha Károly szorgalmazta a szövetkezet megalakítását. 1949. szeptember 3-án 23 földhöz juttatott paraszt alapította meg a szövetkezetet, Béke Termelőszövetkezet néven. A tsz elnöke Makkai István lett, s a vezetőség tagjai Kovács István, Rimóczi Dezső, Czeller Ferenc és Péter Károly voltak.

152.jpg

150.jpg

Szüret 1951-ben

Kezdetben nehezen ment a gazdálkodás, mert minden állattenyésztési ággal foglalkoztak, volt szarvasmarha, juh, sertés, baromfi, de nem volt elég takarmány. Legelőször 22 tehenet vettek. Az első gépekhez 1950-ben jutottak hozzá.

1_1.jpg

Begyűjtés 1952 nyarán

tsz-unnepseg_az_1950-es_evek_elejen.jpgTsz-ünnepség az 1950-es évek elején

5_1.jpg

Szántás a tsz-ben 1954 tavaszán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr16993477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása