Nincstelenül távoztak Ürömről

 

A magyar minisztertanács 1945. december 22-én rendeletet alkotott arról, hogy minden olyan magyarországi németnek el kell hagynia az országot, aki az 1941. évi népszámlálás alkalmával német anyanyelvűnek vallotta magát. Az első kitelepítettekkel teli vonat 1946. január 19-én indult el Budaörsről. Ezt a napot a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánították 2012-ben.

svab_csaladi_kep.jpg

torok_henrik_svab_kepek_3.jpg

torok_henrikol_2.jpg

Ürömi sváb képek a két világháború közötti időből

Kevés olyan település van Magyarországon, ahol majdnem a teljes lakosság kicserélődött. Ürömön ez történt, a lakosok 97,5%-át telepítették ki Németországba, s ezzel egy időben 30-35 településről érkeztek új telepesek.

Az ürömi svábok kitelepítése 1946. április 25-én és 27-én történt, különösen kegyetlen módon. Ugyanis már előtte, március 25-én elkészült a rátelepítési névsor. A külön erre a célra alakult bizottság tagjai vitték az új telepest és birtokba helyezték. A sváb tulajdonosnak meg kellett húzódnia egy hátsó szobában. Közel egy hónapos együttélésre kényszerítették a sváb tulajdonosokat és a betelepülőket.

bondor_gyula_konyvenek_hatulja.jpg

Bondor Gyula könyvének hátsó borítója

„Már hajnalban a karhatalom lezárta a kivezető utakat, és a községet elvágta a külvilágtól. Se ki, se be nem engedtek senkit.

Reggel 6 órára lovaskocsikat hoztak, és a kijelölt családokat 80 kg-os csomagokkal szekerekre rakták. A Nemzeti Parasztpárt főtitkárának beszédében elhangzottak – a svábokat ki fogjuk telepíteni – beigazolódtak.”

„Az utazás a zsúfolt tehervagonokban napokig tartott. Nagy volt az elkeseredés és a bizonytalanság. Olyan hírek is terjedtek, hogy a Szovjetunió a végállomás.

A kitelepítetteket a Németországi Szövetséges Ellenőrző Tanács Baden-Württenbergbe irányította. Az ürömi svábság kb. 100 km-es körzetben, szétszóródva tudott letelepedni. A korábban egy településen élő rokonok, barátok idegen környezetbe – egymástól távolra – kerültek.

A batyuval érkezőket az őslakosok magyar cigányoknak nevezték. Magyarországon németek, Németországban magyarok voltak. Joggal érezhették magukat hontalanoknak. Hosszú időnek kellett eltelni, amíg – szorgalmuknak köszönhetően, amellyel Magyarországon is érvényesültek – befogadást nyertek.”

3_5.jpg

A kitelepítés után Németországban, magyaros ruhában

4_2.jpg

A kitelepítettek csoportképe Németországban

 

Források:

Bondor Gyula: Az ürömi svábok kálváriája, 1946. Üröm, Attila Kulturális és Ismeretterjesztő Kör, 2001

Üröm az idő sodrában. Üröm, ÜBT, 2010

Keisz Ágoston: Nincstelenül távoztak a svábok Magyarországról. Origo, 2013.07.15.

Marchut Réka: Töréspontok. Budapest–Budaörs, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Magyar Történelmi Társulat, Budaörsi Passió Egyesület, 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr658640536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsírvezér 2016.04.24. 00:37:03

És még mindig ők jàrtak jobban, az azóta eltelt időt tekintjük:-)
A szorgalmas , becsületes népnek mo.-n nem volt,nincs és nem is lesz tisztelete.Sajnos :-(

Bafana 2016.04.24. 09:24:06

Remélem, azok is olvassák, akik Nagy Imréből próbálnak manapság mártírt gyártani...

2016.04.24. 14:01:47

En ilyenkor azt nem ertem, hogy milyen tolvaj mentalitasu kellett legyen az uj lako? Milyen ember az, aki erkolcsi fenntartasok nelkul bekoltozik egy masik ember hazaba, es hasznalja annak butorait, eszkozeit, ruhait, mindent, ami nem az ove, nem dolgozott meg erte, hanem csak ugy elveszi a masiket. Gonosz es gusztustalan vilagban elunk.

Ugyanigy erthetetlen szamomra, amikor pl zavargasokkor emberek elkezdenek fosztogatni. Milyen ember az, aki hazavisz mondjuk egy tevet, es akkor hazamegy, leul ele es nezi? Micsoda erkolcstelen, gonosz egy sarkanyfog vetemeny az emberi faj!

bibliofilo 2016.04.24. 16:12:45

@Kishableany: "Többen az ideköltözők közül azt állítják, hogy az elinduláskor nem volt tudomásuk arról, hogy a svábokat még nem telepítették ki, és hogy majd olyan heteknek néznek elébe, melyben a majdan ki- és a már betelepítettek közös házban fognak egy fedél alatt lakni. Ez az információ valószínűleg hihető, mert akadt olyan tarpai, aki látva, hogy milyen áron jutna új házhoz, vagyonhoz, visszafordult és hazament Tarpára. Nem ez volt a jellemző, de ez is megtörtént." Üröm az idők sodrában 149. oldal

Ad Dio 2016.04.24. 22:51:12

Gyalázatos idők voltak.
süti beállítások módosítása