Alexandra Pavlovna és Üröm

 

Üröm legfőbb nevezetessége ma - festői fekvésén kívül -  József nádor korán elhalt első feleségének, Alexandra Pavlovnának a sírkápolnája.

kapolna_2005_1.jpg

A kápolna 2005-ben

Alexandra Pavlovna 1783-ban született Szentpéterváron I. Pál orosz cár és Zsófia württenbergi hercegnő házasságából, II. (Nagy) Katalin orosz cárnőnek unokája, I. Sándor és I. Miklós cároknak pedig testvére volt.

13_alexandra_pavlovna_portreja_v_l_borovikovszkij.jpg

Alexandra Pavlovna portréja - A. P. Borovikovszkij festménye

a_kocsi.JPG

József nádor és Alexandra Pavlovna portréja, valamint a kocsi, amelyen Budára érkeztek

József nádor és Alexandra Pavlovna nagyhercegnő esküvőjét 1799. október 30-án tartották Gacsinán, a cári kastély kápolnájában. A házasságot politikai megfontolásból tervezték, de végül harmonikusnak bizonyult. A főhercegi pár 1800. január elején érkezett Bécsbe, ahonnan a következő hónap elején Budára költözött. A nádori udvarban egymást követték az Alexandra kedvéért és által rendezett lovasjátékok, hangversenyek, bálok, vadászatok és Buda környéki sétakocsizások. Egy ilyen séta alkalmával ismerte és szerette meg Alexandra Ürömöt, amelyet József nádor meg is vásárolt számára és ahová nyaralókastélyt terveztek.

A vidám természetű és igen jószívű nádornét hamar megszerették új hazájában. A köznép "magyar királynéként" emlegette. 1801. március 8-án a főhercegnő leánygyermeknek adott életet, de a csecsemő még ugyanazon a napon meghalt. A fiatal anyát gyermeke halála nagyon megrendítette, és állapota napról napra romlott, s március 16-án meghalt. Alexandra nagyon szerette Ürömöt, és kívánsága az volt, hogy ott temessék el.

a_korabeli_urom_az_ujonnan_keszult_kapolnaval_metszet.jpg

A korabeli Üröm az újonnan készült kápolnával

 

Forrás:

Hankó Ildikó - Kiszely István: A nádori kripta - Szekszárd, Babits Kiadó, 1990.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr3112239982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.