a_r_mi_provoszl_v_s_rk_polna_1803-ban_metszet_1395952660.jpg_479x360

Üröm nevezetességét – festői fekvésén kívül – ma József nádor korán elhalt első feleségének, Alexandra Pavlovnának a sírkápolnája jelenti.

Alexandra Pavlovna 1783-ban született Szentpéterváron I. Pál orosz cár és Zsófia württenbergi hercegnő házasságából. II. (Nagy) Katalin orosz cárnőnek unokája, I. Sándor és I. Miklós cároknak pedig testvére volt.

József nádor és Alexandra Pavlovna nagyhercegnő esküvőjét 1799. október 30-án tartották meg Gacsinán, a cári kastély kápolnájában. A házasságot politikai megfontolásból tervezték, de végül harmonikusnak bizonyult.

A főhercegi pár 1800. január elején érkezett Bécsbe, ahonnan a következő hónap elején Budára költözött. A nádori udvarban egymást követték az Alexandra kedvéért vagy általa rendezett lovasjátékok, hangversenyek, bálok, vadászatok és a Buda környéki sétakocsizások. Egy ilyen séta alkalmával ismerte és szerette meg Alexandra Ürömöt, amelyet József nádor meg is vásárolt számára, és ahová nyaralókastélyt terveztek.

A vidám természetű és igen jószívű nádornét hamar megszerették új hazájában. A köznép „magyar királynéként” emlegette. 1801. március 8-án a főhercegnő leánygyermeknek adott életet, de a csecsemő még ugyanazon a napon meghalt. A fiatal anyát gyermeke halála nagyon megrendítette, állapota napról napra romlott, és március 16-án meghalt.

Alexandra nagyon szerette Ürömöt, és kívánsága az volt, hogy ott temessék el. A nádor 1802 tavaszán megindította az ürömi kápolna építését. A nádor udvari építésze, Heppe Szaniszló vízépítő mérnök, országos építésügyi igazgató tervei alapján körülbelül egy év alatt készült el a kápolna copf-klasszicista stílusban. A kápolna mellett paplakot és kántori lakást is építettek. Ünnepélyes szertartás közepette vitték át Alexandra testét Ürömre. 1814-ben I. Sándor orosz cár, Alexandra bátyja is meglátogatta a kápolnát József nádor kíséretében, amikor Bécsbe tartott.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr525881975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PMK (Pemetefű) 2014.03.28. 09:23:37

Benkovits György írta a Facebookon: "Mint ismert, van a kápolnának szentendrei vonatkozása is. A mai Dumtsa Jenő utca 9-ben lakott az ezernyolcszázas évek elején Lebedev Teodor, aki az ürömi kápolna felügyelője és kántora volt, ami komoly szakmai rang és nagy tisztség volt anno. Felesége, Marija Goncsarov is híres szentendrei szerb értelmiségi volt, aki Tolsztoj, Turgenyev regényeit fordította és jelentette meg szerb nyelven."

PMK (Pemetefű) 2014.03.28. 12:02:42

@PMK (Pemetefű): Bővebben a szentendrei vonatkozásokról és a nagyhercegnőről: www.szamarhegy.hu/nagyhercegno.htm
süti beállítások módosítása