Mik voltak azok a leventeszervezetek?

 

A trianoni békeszerződés csak 35 ezer fős, önkéntes jelentkezőből álló hadsereget engedélyezett Magyarországnak. Ekkor a katonai előképzés legfontosabb színtere az 1921-ben létrejött leventeintézmény lett. Az iskolát elhagyó fiúknak 12 éves kortól 21. életévük betöltéséig kötelezően részt kellett venniük a leventeképzésben. Ott hétvégeken rendszeresen test- és menetgyakorlatokat végeztek. A testnevelés mellett jelentős hangsúlyt kapott a valláserkölcsi nevelés is. Aki ezeken a foglalkozásokon nem jelent meg, csendőrökkel vezetették elő.

A nyilas hatalomátvételt követően a leventéket is harcba vezényelték. Sokan közülük meghaltak, hadifogságba kerültek. A leventeszervezeteket 1945-ben feloszlatták.

1.JPG

Leventék 1938-ban

 Folhoffer Gyula bácsi így mesélt arról az időről, amikor levente volt Ürömön:

"Mint leventék, a Rókahegyre jártunk a tavakhoz. Minden vasárnap meg kellett jelenni, a csendőr ügyelt ránk. Reggel nyolckor kezdődött a magyar mise. Sorba kellett állni a templom előtt, úgy illett, hiába voltunk már húsz évesek. Mise után sorakozó, ki a hegyre, célba lőni, bújócskázni, gyakorolni. Aztán én is voltam levente segédoktató."

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.- 51. oldal

Forrás

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Levente_(int%C3%A9zm%C3%A9ny)

http://www.multunk.x3.hu/html/jobb_menu/A%20leventek.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr557697796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása