Fokozottan védett barlang Ürömön

 

Az Ürömi-víznyelő barlang Ürömtől keletre, a Csillaghegy irányába tartó út bal oldalán, egy körülbelül 10 méter mély lefolyástalan mélyedés alján nyílik. A barlangról először Koch Antal tett rövid említést 1871-ben, Wolfsgrube néven. Azt feltételezte, hogy a víznyelő alatt a hegy gyomra barlangot rejt. Hampel Ferenc 1940-ben egy tanulmányban részletesen foglalkozik a barlanggal. Az 1940-es években többen sikertelenül próbálkoztak a víznyelő feltárásával. Végül 1950-ben a Leél-Őssy Sándor által vezetett barlangászoknak sikerült lejutni a víznyelő alatti üregrendszerbe, és a ma ismert teljes hosszúságában fel is tárták.

1_7.jpg

Hampel Ferenc tanulmányának címlapja

ponor.JPG

Hampel Ferenc térképe - Ponor néven jelöli az Ürömi-víznyelő barlangot

Az Ürömi-víznyelő barlangot a MAFC Barlangkutató Csoport térképezte fel 1990 novemberében. Az általuk feltárt szakasz hossza 168 méter, teljes vertikális kiterjedése 28,5 méter. Az alsóbb részek annyira el voltak tömődve, hogy a karsztvízszintet nem sikerült elérniük. A szűkületek miatt nem tartozik a könnyű barlangok közé. A barlang alaprajza meglehetősen bonyolult, számos vízszintes folyosóból és az azokat összekötő aknákból áll. A járatok meglehetősen szűkek, nehezen járhatók. A legtágasabb üreg a legalsó szinten található, a 2-3 méter magas és 4 méter hosszú Óriás-terem. Cseppkövek csak elvétve találhatók. A barlang 1993 óta a területre kevéssé jellemző egyedi formakincse miatt fokozottan védett.

38.jpg

Az Ürömi-víznyelő barlang (2000)

 

Forrás:

Koch Antal: A Szentendre-Visegrádi és Pilis-hegység földtani leírása - Magyar Királyi Földtani Intézet Évkönyve, 1871.

Hampel Ferenc: Az Ürömi-víznyelő - Magyar Katonai Szemle, 1940. 

Leél-Össy Sándor: Az Ürömi víznyelő barlang - Hidrológiai Közlöny, 1952. 32. évf. 3-4. szám, 122-128. oldal

Nyerges Miklós: Az Ürömi-víznyelő barlang bejárási útmutatója - MAFC Barlangkutató Csoport jelentése, kézirat

A Pilis és Visegrádi-hegység - Bp., Sport. 1991.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr468886648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása