PMK (Gaján Éva) 2013.02.04. 18:47

Február

Mozaikok Szentendre múltjából, 2.

 
~♣~ Sin Edit gyűjtése ~♣~
 

iskola_skanzen.JPGFalusi iskola a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban, palatáblával, golyós számológéppel. Skanzen


110 éve

1903. február 27-én határozott a városi képviselő-testület a következő ügyben

„Azon okból, hogy a gazdasági és ipari ismétlő iskolákban az oktatás eredménnyel járjon, az említett iskolák írni- és olvasni nem tudó tanulóinak külön oktatásával a képviselőtestület utólagos jóváhagyása reményében a folyó tanévre Ivanits Lajos róm. kat. kántortanító bízatott meg” – havi 20 korona fizetéssel.

~♣~

 

A Szent-Endre és Környéke 1903. február 28-i számából

„…a város hentesei kényes helyzetbe kerültek”, mivel kevés sertés van a városban, ezért felment a hús és a zsír ára.

~♣~
 

100 éve

1913. február 2-án számolt be a Szentendre és Vidéke a helyi képviselő-testületi választásról és adott útmutatót a jövőre

„…s ha talán szívünkben élne még a harci gyűlölet, melytől a legtisztább küzdő lélek sem lehet ment, oltsuk ki, távolítsuk el. S ha a múltban az emberi gyarlóság éket vert közénk, viszályt támasztott közöttünk, kövessünk el mindent, hogy a múlt hibáit, mulasztásait jóvátegyük. A harc ideje elmúlt, a munka napjai virradnak reánk, békére van szükségünk.”

varoshaz_1.jpgA Városháza az 1940-es években, Szöllőssy Kálmán felvételén. StoryMap

 ~♣~
 

90 éve

1923. február 23-án tárgyalt a képviselő-testület a Nagyatádi-féle földreform végrehajtásáról

„Szentendre rt. város képviselőtestülete […] megváltási eljárás alá vonhatónak a következő birtokokat jelöli ki: Ignyátovics János és dr. Dimsits Sándornak a város határában lévő összes földjeit azon a címen, hogy távollévő idegen állampolgárok. Magyar Általános Ingatlan Bank Rt., továbbá Ipari és Mezőgazdasági Bank rt.-nak összes ingatlanait, mint nyilvános számadásra kötelezett vállalatoknak ingatlanait. Jánoshalmy Nemes Marcell és Glancz Sámuelnek összes ingatlanait, ez utóbbinál a szőlőművelési ág kivételével, mint háborús szerzeményű ingatlanokat.”

~♣~
 

Ugyanezen a napon került jegyzőkönyvbe

„A kormány újabb 1 millió koronát ad az izbégi állami iskola és óvoda építési költségeire. Ezzel 50-50 % lesz az állami és városi hozzájárulás aránya.”

izbegi_ovi.jpg

Izbégi óvódások Erzsi óvónénivel 1925-ben. Izbégi Általános Iskola

 izbegi_suli.jpg

Kovács Róza tanítványaival 1929-ben. Izbégi Általános Iskola

 ~♣~
 

45 éve

1968. február 11-én jelent meg a Pest Megyei Hírlapban

A Mathiász János és az Április 4 Tsz egyesülése „áldásos volt mindkét szövetkezet tagságának. […] A járásban rajtuk kívül nincs tsz, ahol a tagok keresete az alkalmazottakénál több lenne. Jönnek is naponta a jelentkezők a városból, a környékből, az ipari üzemekben dolgozók, és tsz-tagok akarnak lenni.”

mathiasz_szolo.jpg

A Mathiász Tsz. területe a 60-as években. Ferenczy Múzeum


mathiasz_epulet.jpg

Új gazdasági épületek, 1964. Ferenczy Múzeum

~♣~
 

35 éve

Újsághírek a Pest Megyei Hírlap 1978. februári számaiból

Február 4.: „Részben elkészítették és átadták Szentendrén a HÉV végállomásnál lévő autóbusz pályaudvart.”

hev_es_busz_margit_hid.jpgAutóbuszok és HÉV-szerelvény a Margit hídnál. Vatera

regi_busz.jpg

Távolsági busz a frissen elkészült Dunakanyar körúton  Szentendre retro (Déri Veronika galériája)

 

Február 11.: „A Nehézipari Minisztérium 1975-ben döntött: bekapcsolja Szentendrét a vezetékes gázhálózatba. A városi tanulmányterv elkészült.”

~♣~
 

25 éve

1988. februári tudósítás a Szentendre és Vidékéből

„A Szentendre és Vidéke hivatalosan is engedélyezett városi lap lett, s mint ilyen, Budapest, Szeged, Miskolc és Dunaújváros után ötödik az országban.”

szev1987-92-fejlec.jpgA Szentendre és Vidéke fejléce 1987-től 92-ig. Tervezte Deim Pál

~♣~

 

20 éve

1993 februárjában írták a helyi lapok

Szentendre és Vidéke, február 1.: „Nincs új gazdája a Dobozi úti ABC-nek. Az árverést nem tartották meg, mert a pályázók még a tárgyalás előtt visszaléptek. […] Híre terjedt városszerte, hogy a HÉV állomásnál lévő nagy ABC-t is eladják, privatizálják.”

Új Szentendrei Hírlap, február 6.: „A privatizálásra kerülő Szentendrei Papírgyár vagyonából  - mivel a telek önkormányzati tulajdon – a város 12%-ban részesül.”

papirgyar_2.jpgCsoportkép a Szentendrei Papírgyárban, 1960-as évek StoryMap

„Folytatódik a pincék feltárása, biztonságossá tétele, felújítása, esetleg hasznosítása.”

„Szentendrén összesen 1761 érvényes lakásigény van beadva, van, aki már 15 éve vár.”

♣~♣~♣

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr885062716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PMK (Gaján Éva) · http://pemete.blog.hu 2013.02.26. 14:32:52

Az összeállításból látom, hogy a Margit-híd melletti HÉV-végállomás is Szentendre környékéhez tartozik. Végül is innen lehetett kivonatozni Szentendrére. Ezen felbátorodva mesélném el a helyhez fűződő emlékemet. (Közgazdászok, árképzők figyelmébe!) Még az 1960-as, 70-es években két helyen árusítottak itt pattogatott kukoricát. A várócsarnokban az állami standon fél litert egy forint ötvenért, a szabad ég alatt, a vágány végében egy maszek (ma úgy mondjuk: vállalkozó) egy forintért. Lehetett zuhogó eső, hóvihar, mindenki az olcsóbb, egyforintos kukoricáért állt - százméteres - sorba, a csarnokban senki nem vette a csemegét. A szabad ég alatt a magánárus alig győzte az igényeket kielégíteni. Folyamatosan szólt kis Sokol rádiója, ő fütyörészve dolgozott - és üzleti érzékének köszönhetően meggazdagodott. Felismerte, hogy a kevesebb - több! Később a Széna téren vett meg egy pavilont, kínálatát sós süteménnyel, nápolyival, és egyéb édességekkel kiegészítve. A legjobb helyet választotta: a távolsági buszok innen indulnak az egész Zsámbéki-medencébe. (Forrás: Tarján Miklós, Facebook)

PMK (Gaján Éva) · http://pemete.blog.hu 2013.02.28. 09:31:32

@PMK (Gaján Éva): Kedves Miklós! 1978-ban adták át Szentendrén a buszpályaudvart. Ehhez a "retro" hírhez kerestem illusztrációt, de nem találtam. Most viszont rábukkantam egy jó buszos képre Déri Veronika galériájában a Facebook-on, melynek címe: Szentendre retro. Föl is tettem, a Margit hídnál készült kép mellé. Nem tudom, pontosan mikori a kép. Édesapja, Déri György készítette, gondolom, a 70-es évek elején.

PMK (Gaján Éva) · http://pemete.blog.hu 2013.03.03. 21:37:06

@PMK (Gaján Éva): A FB-on ma ezt az üzenetet kaptam: "Kedves Éva!
Láttam a buszos képet a Pemetén, utánanéztem, 1977 szeptemberében készült.
Üdv.: D. Vera"

PMK (Pemetefű) 2013.05.19. 15:59:21

Tarján Miklós írta a Fb-on: "Ami a szentendrei buszpályaudvart illeti, nincs még egy ilyen országos viszonylatban. Kocsiállások a szabad ég alatt, de a várakozó utas se tud az eső, hó elől valahová behúzódni. Amikor tíz-egynéhány éve szentendrei lakos lettem, és mindezt láttam, sajnáltam, hogy nem építészmérnök vagyok. Agyamban egy pillanat alatt megjelent egy fordított Z-alakú épület makettje. A Z "kalapja" lett itt a Volánbusz irodaépülete, a "talpa" a HÉV-é, a kettőt összekötő rész pedig közös pénztárhelyiség, váróterem. Még kiállítások rendezését is el tudtam képzelni az elképzelt épületben. Azóta sem tudom, hogy akár ez, akár valami hasonló miért nem valósult, valósul meg. Ötletemet ingyen felajánlom a Városnak!"
Ajánlom a figyelmébe Déri Veronika fotóalbumából a következő képeket. Ilyen volt a buszpályaudvar 1979-ben:
picasaweb.google.com/104503281127366728166/SzentendreRegen?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPXJgeSWnrXa6gE&feat=directlink#5855333927149700306
süti beállítások módosítása