PMK (Pemetefű) 2013.03.09. 23:38

Március

Mozaikok Szentendre múltjából, 3.

 
~♣~ Sin Edit gyűjtése ~♣~
 

160 éve

 

abrecht.jpgAlbert főherceg, császári altábornagy. Barabás Miklós festménye, 1854 Forrás: Wikipédia

1853. március 21-én Neuwirth alezredes, a helybeli osztrák katonaság parancsnoka megköszönte a városnak az itt állomásozó katonaság részére adott 274 font húst, 12 akó bort, melyet az uralkodó felgyógyulása alkalmából adtak. Albrecht főherceg szintén köszönetét fejezte ki a városnak a katonaság megvendégeléséért.

 ~♣~

110 éve

1903 márciusában született írások a Szent-Endre és Vidéke Hírlapjában

„Megy az ember a maga romlására olyan úton, amelyről nincs visszatérés, mert a betegség rákfenéjét nem lehet meggyógyítani, nemsokára Sodoma és Gomora sorsára jutunk. Mi teszi pedig mindezt? Hát kérem, megmondom, hogy mi: a nőnek tudományos pályára nevelése!” (Március 8.)

feminizmus.jpgHölgyek a századfordulón, reformruházatban. Elsősorban a fűzőt kifogásolták. Múlt-kor történelmi portál

„Többen azon panasszal fordultak hozzánk, hogy városunkban az utcasarkokat a munkanélküliek és a dologkerülők valósággal lefoglalják, elannyira, hogy a járdáról le kell térni, ha az ember nem akarja, hogy belekössenek. Nekünk helybelieknek ez már nem is feltűnő, de mit szólnak az idegenek?”

koldusok.jpgKoldusok. Paczka Ferenc festménye 1876-ból. Lyka Károly: Művészet, 1908

„Épül a szent-endrei Pismán völgy. Jelenleg már 11 villa van kiépítve. Folyó hóban két nagyobb építkezésbe fogtak.”

pismany-2.JPGPismány látképe, 1918. Özv. Goldstein Mórné papírkereskedéséből. Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény

 ~♣~

Ugyanekkor írták a Szent-Endre és Környékében

„A pályakereső asszonyok […] vajon mit akarnak elérni? Egyenjogúságot a férfiakkal? Nem gondolják, hogy ezt már a természet megtagadta tőlük?”

feminism0.gif– Drágám, szólít a kötelesség. Remélem, mindennel készen leszel, mire hazaérek! – Egykorú karikatúra egy francia lapból (1896). Le Grelot

„Egy nagy ’adósok börtöne’ az egész ország. Van-e szomorúbb és elkeserítőbb látvány, mint a szegény ember fészkét földúló és kifosztó hatalom?”

„A  kis tolvajok letűnnek és helyettük a tolvajlás mesterségének kiváló alakjai foglalják el helyüket, akik egy-egy tollvonással vagy bőbeszédűséggel százezreket csalnak ki embertársaik zsebéből.”

 ~♣~

75 éve

Híradás a Pilishegyvidék–Budakörnyék 1938. március 19-i számában

A március 15-i ünnepségen „…kijutott a tapsból Szentendrey Géza és Szánthó Imre gimnáziumi tanulóknak is, kik igen jól szavaltak. (Szánthó Imre ráadásul kitűnően fest is, mint hallottuk édesapjától.)”

~♣~

70 éve

Történelmi dokumentum a képviselő-testület 1943. március 10-i ülésének jegyzőkönyvéből

„Tárgy: Háborús rokkant katonák munkaalkalomhoz való juttatása és keresetvesztett családtagok segélyezése. […] Erre a célra 2500 pengőt rendelünk felvétetni az 1943. évi költségvetésben.”

„…a légvédelmi elsötétítéskor, vagyis 1941. évi április hó 5-től 1942. évi november hó 30-ig közvilágítási célra kikötött, de […] el nem fogyasztott villamosenergia 40%-a a Villamossági RT-től a város részére megtérítendő.”

~♣~

60 éve

Az 1953. márciusi tanácsülések jegyzőkönyvében áll

„A Városi Tanács VB elnöke bejelenti, hogy a mai tanácsülés egyetlen napirendi pontja: megemlékezés Sztálin elvtársról.” (Március 8.)

stalin2.jpgSztálin a ravatalon 1953 márciusában. Gittegylet

„Városunk egyénileg dolgozó parasztságának egy része már megtalálta a helyes utat, hogy a termelőcsoport, a nagyüzemi gazdálkodás adja meg a boldogabb életet a dolgozó parasztságnak. […] Az elmúlt hetekben jó egynéhány becsületes paraszttal erősödött meg a most egyesült Április 4. TSz.” (Március 20.)

~♣~

50 éve

Előterjesztés az infrastruktúráról, az MSZMP városi VB 1963. március 11-i ülésére

A turistaforgalom „…emelkedésével nem tartott lépést a fogadóbázisok fejlődése. A Görög Kancsó [étterem] szűknek bizonyult. A Határcsárda mellékhelyiségei kulturálatlanok. […] Évek óta probléma a Duna-parton lévő üzletek nyitvatartási ideje.”

gorogkancso.JPGA Görög Kancsó kisvendéglő...

hatarcsarda.JPG...és a Határcsárda a hatvanas években. Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény

„Ameddig a város csatornázási problémája nem oldódik meg, addig a köztisztasági problémák is fennállnak, és kulturált állapotra gondolni sem lehet.”

~♣~

A március 22-i tanácsülés jegyzőkönyvéből

„A városi tanácsülés aggodalommal veszi tudomásul a várdombi támfal állapotát. […] Az idei költségvetésbe be volt állítva [a javítás], de nem hagyták jóvá.”

~♣~

35 éve

1978 márciusában jelent meg a Pest Megyei Hírlapban

Körülbelül 1000 kiskerttulajdonos van Szentendrén, ezért megnőtt a Gazdabolt forgalma.

Száz új lakást adtak át a Füzesparkban.

30 főtéri ház sortatarozását kezdték meg Balogh László és Deim Pál festőművészek színtervei alapján.

szines-hazak-foter-3.JPGA Fő tér (Marx tér) házai, hetvenes évek. Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény

 ~♣~

30 éve

Hírek a város iparáról a Pest Megyei Hírlap 1983. március 3-i számában

„Naponta már csaknem 400 000  borítékot készít a Papíripari Vállalat szentendrei gyáregységében két modern gépsor. […] A napi teljesítményt digitális számláló mutatja.”

A PEVDI szentendrei írószergyára versenytárgyalást nyert 12 millió BIC-betét Algériába szállítására.

~♣~

25 éve

Híradás a Szentendre és Vidéke 1988. márciusi számából

„Egy mecénás halálára. Ha megírják valaha a bürokrácia történetét, abban külön fejezetet érdemel a közelmúltban, 83 éves korában elhunyt Kováts Lajos, aki vagyona általános örököséül Szentendre Város Tanácsát tette meg. Életének utolsó másfél évtizedét fáradhatatlan levelezéssel töltötte. Alapítványt létesített.”

Kováts Lajos a telkei eladásából befolyt pénzt a szentendrei gyerekek számára létesítendő uszoda építésére szánta. Emlékét ma tábla őrzi a Vizes 8-as uszoda előcsarnokában.

 

 ♣~♣~♣

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr175125401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása