A szentendrei harangok hosszú útra keltek

A háború a helyi sajtó tükrében, a korabeli polgár szemével

 

hadikolcson.jpgBiztosítási cég hirdetése 1918-ból. Ferenczy Múzeum

Évről évre súlyosbodtak a nehézségek. 1916 tavaszán már a negyedik hadikölcsön jegyzésére buzdították a lakosságot, amint a Szentendrei Újság április 23-i száma tanúsítja.

„A magyar állam ismét kérő szóval fordul polgáraihoz. Megtámadott hazánk újabb áldozatra kéri itthon lévő fiait. Töltény, ruha, felszerelés kell diadalmas hadseregeinknek, hogy kivívhassák a végső győzelmet.”

A végső győzelem azonban késik, és egyre reménytelenebbnek tűnik.

„Lángba borult a világ, soha nem látott méretekben pusztulnak az emberek és javak. És mi, akár a tűzoltók, mentünk és mentünk. Létünkért, fennmaradásunkért harcolunk.”

Szentendrei Újság, 1916. június 18.

„A tizennyolc évesek sorozása e hó 3-án folyt le Szentendrén. A negyvennyolc sorozásra kerülő közül tizenhatot talált alkalmasnak a bizottság.”

„A szentendrei harangok hosszú útra keltek. […] E hó 7-én vitték el őket, megható búcsúzás közben. Minden templom harangját felekezete papja megáldotta, s a hívők, akik annyiszor gyűltek össze hívó szózatukra, meghatottan, könnyes szemmel kísérték ki a vasúti állomásra. Egy-egy harang maradt csak minden templomban.”

Szentendrei Újság, 1917. február 11.

harang.jpgHol és mikor készülhetett ez a fotó? Urban Legends

1918 tavaszán a képviselő-testület húszezer korona segélyt kért a megyétől 

„…a háború okozta nagy drágaságra figyelemmel […], a város szegényeinek ellátása céljára.”

1917 végétől megyeszerte csökkent a közbiztonság, nőtt a lopások száma. Leginkább élelmiszert, közszükségleti cikkeket raboltak. Egyre több katonaszökevény bujkált a környéken.

A háború alatt egy géppuskás tanfolyam működött a városban. A Duna-parton üresen álló Weresmarty-villában rendezték be a parancsnokságot, az Anna-völgyi lőtéren tartották a gyakorlatokat. A város ingyen telket biztosított a katonáknak építendő barakkok számára. A városi pénztár terhére dohányt és kenyeret osztottak a katonáknak, akik részt vettek a Duna-part rendezési munkáiban.

Szentendrei_geppuskasok.jpgKépeslap az első világháború idejéből. Fotóalbum

Részben e fegyveres alakulat jelenlétének, visszatartó hatásának tudható be, hogy a háború utolsó hónapjaiban, illetve az őszirózsás forradalom idején nem volt különösebb rendbontás és köztörvényes bűncselekmény Szentendrén.

2.jpgElső világháborús katonaportré. Könyvtár, Üröm

A vármegye 1931-es ismertetője és címtára szerint Szentendréről négyszázhatvan katona vonult be a háborúba, közülük százöten hősi halált haltak. Ötvenhat hadiözvegy és száznegyvenegy hadiárva a négyéves háború további mérlege.

 ~♣~

Sin Edit gyűjtése

Vége

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr206663881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása