Benedek Marcell 1928-as naplójában arról ír, hogy egy ürömi kiránduláson találkozott először József Attilával:

"...Másik kiránduló-társaságunk: a Vágó család. ... Egyetlen leányuk, Márti, sokat van külföldön: azt hiszem, nem fér meg az anyjával. Mi születése óta ismerjük és szeretjük. Most éppen itthon van és együtt jár velünk. A Vágó-féle kirándulásokban végcél vagy közbeeső állomás gyanánt sűrűn szerepel Üröm, ahol több barátjuknak is van nyári házikója.

Ilyen ürömi kiránduláson láttam először Márti társaságában felbukkanni egy fiatal - 22-23 éves - költőt, József Attilát. Úgy látszik, szerelem kezdődik a két gyerek közt. Attila furcsa, vékony, nagybajszú fiú. Proletár-sarjadék; valami baj történt vele a szegedi egyetemen, nagy gyűlölettel beszél Horger Antalról, akit én csak  mint jámbor, bogarászó nyelvészt ismerek. Attila szívesen mutatja meg frissen született versei kéziratát. Sokat ír, s a legjobb versei (már pedig mindenkit legjobb teljesítményei szerint kell megítélni) egészen elsőrendű poétára vallanak. Egyébiránt maga sem titkolja, hogy korunk legnagyobb költőjének tartja magát, vele egyenrangúnak csak Illyés Gyulát ismeri el. Viszont, ha egy-egy hirtelen született és azon melegében megmutatott versét habozó arccal fogadja az ember, tüstént eltépi. Ez történt egy dobogókövi kiránduláson. ... Ürömön viszont elmondott egy verset, amely valahogy ilyenformán végződik: "S gömbölyödő hasacskánkat nézegetjük hajnalba' -" ez csupa frissesség, egyszerű  jókedv - bűbájos."

vago_marta_esjozsef_attila_uromhegyen_1928-ban.jpg

Vágó Márta és József Attila Ürömhegyen 1928-ban

Vágó Márta így ír az ürömi kirándulásról:

"Kissé elmaradt mögöttem, megint odalépett mellém, és rövid hallgatás után mosolyogva megszólalt megint: -Talán mégis lehetne valamit csinálni... Mi ez a nyakadban? - kérdezte hirtelen. Nagyanyámtól örökölt korall nyaklánc volt rajtam, homokszínű vászonruhához hordtam. Másnap írta meg, azt hiszem a Klárisokat."

 

Klárisok

 

Klárisok a nyakadon,

békafejek a tavon.

Báránygané,

bárányganéj a havon.

 

Rózsa a holdudvaron,

aranyöv derekadon.

Kenderkötél,

kenderkötél nyakamon.

 

Szoknyás lábad mozgása

harangnyelvek ingása,

folyóvízben

két jegenye hajlása.

 

Szoknyás lábad mozgása

harangnyelvek kongása,

folyóvízben

néma lombok hullása.

schlosser_istvan_vendegloje_a_turistahoz_-_kulso-becsi_ut_uromi_allomas_1910-es_evek.jpg

Schlosser István vendéglője a "Turistához", Külső-Bécsi út, Ürömi állomás

18_1.jpg

Ilyennek láthatták Ürömöt - képeslap

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr216953045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása