A turistaház a Pilisben, a Nagy-Kevélyt és a Kis-Kevélyt elválasztó Kevély-nyeregben állt egykor. Közigazgatásilag Budakalász és Pilisborosjenő határán helyezkedett el.

Az 1920-as években építették a főként munkásokból álló Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) tagjai, hátizsákban felhordott építőanyagokból, kétkezi munkával.

1928-ban, pünkösd vasárnapján avatták fel, háromezer turista részvételével. Az épület öt hálószobája hatvan férőhelyet biztosított, emellett étterme is volt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr207176879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaKohen 2016.01.18. 18:52:51

Azért azt is illett volna ideírni, hogy a 90-es évek elejéig működött.

1992-ben felgyújtották; leégett.

Ma csak a hűlt helye van; igaz, ebben nem áll egyedül a magyar turistaházak között. (Aki járt pl. az osztrák Alpokban manapság, az tudhatja, hogy mit siratok.)

KEA7 2016.02.23. 08:37:16

Teljes mértékben igaza van. De a környékbeli kirándulók és a helyi lakosok mind a napig úgy emlegetik, hogy felmennek a Kevély-nyergi turista házhoz.
süti beállítások módosítása