Hol volt  a munkásotthon?

 

Folhoffer Gyula bácsi mesélte az 1930-40-es évekről:

"Az ürömi Munkásotthon az Ady Endre utcában működött. 1947 előtt Szent György utcának hívták. Csak svábok léptek be az otthonba. Voltak iparosok, kőfaragók, kőművesek ebben a szakszervezetben. Minden hónapban kötelesek voltak egy pengő tagdíjat fizetni. Gyűléseket szerveztek, ott megbeszélték ügyes-bajos dolgaikat, és ami a világban történt, védték egymás érdekeit."

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000. 52. oldal

Az alábbi képek ajándékozója viszont arról beszélt, hogy a Munkásotthon a Fő utcában volt, ott, ahol zöldséges üzlet, majd pizzéria működött, most pedig ingatlaniroda van. Lehet, hogy két munkásotthon volt Ürömön? De valószínűbb, hogy az otthon a Fő utcából átköltözött a mai Ady Endre utcába, abba az épületbe, ahol jelenleg az ÖNO van. 

2_5.jpg

A Munkásotthon előtt 1926-ban

3_2.jpg

A Munkásotthonban 1926-ban

Muskáth tanár úr helytörténeti munkájában azt írta, hogy Ürömön 1912-ben alakult egy munkásegylet. A két háború között kommunistáknak tartották őket a hatóságok, a második világháború után pedig reakciósnak. 1948-ban meg is szűnt az egyesület. Tagjai főleg vasárnaponként gyűltek össze szép számmal a Munkásotthonban. Beszélgettek, iszogattak, kugliztak, sőt még könyvet is kölcsönöztek. Könyveik közül egy még most is megtalálható az ürömi könyvtárban, a benne lévő pecsét  bizonyítja eredetét.

uromi_munkasotthon_tablokep_1937.jpg

A fenti tabló 2018 márciusában került elő egy lomtalanítás alkalmával. A kép 1937-ből való, a munkásotthon fennállásának 25. évfordulójára készült, s annak vezetőségét láthatjuk rajta. Az alapítás éve 1912, ahogyan Muskáth tanár úr is írta.

Forrás

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.

Muskáth György: Üröm község története - kézirat

Ürömiek visszaemlékezései

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr177736832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása