A római korban főútvonal vezetett Ürömön keresztül

 

Üröm belterületén és határában az idők folyamán sokféle régészeti lelet került elő a római korból. Többek között feliratos kövek, sírleletek, a mindennapi élet tárgyai. Ezek különböző múzeumokba kerültek, de egy római korból származó emlék, egy mérföldkő ma is látható a Templom téren.

 

2_7.jpg

A templom és a mérföldkő 2000 körül

 

Aquincumból négy főútvonal indult ki. Közülük az egyik Brigetióba  (Szőny) vezetett. Ez az út átvezetett Üröm északi részén, a templom előtt hirtelen délre kanyarodott, majd a Kálvária környékétől nem lehet tovább nyomon követni. Feltételezik, hogy az ürömi mérföldkő az út mellől származik. A 19. század közepén Rómer Flóris már megemlíti a mérföldkövet, melynek eredete ismeretlen volt, s mely később a római katolikus temetőnél állt. (A temető akkor Alexandra Pavlovna sírkápolnája mellett, a mai Dózsa György úton volt.) 

A mérföldkő anyaga mészkő, és rajta a következő feliratmaradvány olvasható: M(arcus) AVREL/LIVS SEVERVS / A/L/EX/AN/DER + két betűmaradvány. Részben a név, részben a betűk miatt keletkezését a 229-230-as évekre teszik.

 

3_3.jpg

A római mérföldkő felirata

 

Sári Sarolta tanárnő így emlékezett vissza arra, hogyan került a mérföldkő mai helyére:

"A templom előtt álló Hadriánusz császár mérföldköve a Dózsa György út felújítása, illetve szélesítése közben (a Kápolnához vezető gyalogútnál állt) a Cigányárokba került. Lelkes tanulóim megkeresték, majd Káli Lajos, a Kőfejtő Vállalat igazgatója felállíttatta a templom előtti zöld háromszögre, mai helyére."

Ürömi Körkép - 1999. november 5. 10. oldal

 

merfoldko_1.JPG

Virágokkal körbeültetve  - 2014-ben

merfoldko_2.JPG

A templommal, a kép bal alsó sarkában - 2015-ben

 

Forrás

Magyarország Régészeti Topográfiája 7. kötet, Budai és Szentendrei járás -  1986.

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Ürömi Körkép - 1999. november 5.

Muskáth György: Üröm község története - kézirat

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr688051780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása