A vidék hagyományos festői, virtuális csoportképen

mozsi-szurcsik.jpg

Mözsi Szabó István és Szurcsik János a Tejtestvérek című festmény előtt, 2015 őszén

Mözsi Szabó István festőművész megörökítette hajdani tanulótársait és önmagát, „a Képzőművészeti Főiskola emlőin nevelkedett tejtestvéreket”. A képzeletbeli csoportképen együtt látható (balról jobbra haladva) Vecsési Sándor, Bazsonyi Arany, Újvári Lajos, Csohány Kálmán, Novák Lajos, Mözsi Szabó István, Ostváth Mari, Szurcsik János és Kármentő András. Mindannyian a Dél-Dunántúlról származtak. Közülük ma már csak hárman élnek.

A főiskolán a Dunakanyarhoz köthető két nagy művész: Szőnyi István és Barcsay Jenő, valamint Domanovszky Endre is a tanáruk volt, de legtöbbjük a Baján megismert Rudnay Gyulát tartotta mesterének. Témáikat elsősorban a vidéki életből merítették.

 

Források

Budavári Kata: Mözsi-Szabó István ma is tud parádésan kaszálni. Tolnai Népújság, 2014. december 7.
 

Decsi Kiss János: Mözsi Szabó István kiállításának margójára. Kultúra, Környezetvédelem, Kommunikáció, 2015. október 19.

Vass Ilona: Tejtestvérek – festők, grafikusok, szobrászok. Dömsödi Hírnök, 2016. április (és a korábbi számok)

Wikipédia. A szabad enciklopédia

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr488680696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása