Hogyan közlekedtek elődeink?

 

A rendszeres tömegközlekedés elindulása előtt nem volt egyszerű dolog Ürömről eljutni Budapestre vagy egy másik településre. Vagy gyalogoltak az emberek vagy lovaskocsira szálltak. Az Üröm az idő sodrában című könyvben olvashatunk arról, hogy mióta közlekedik autóbusz a községbe. Az Üröm vasútállomás Budapesten van, jó két kilométerre a falutól, tehát a vasútvonal megépülése után még jócskán kellett gyalogolni.

 "A faluból a közlekedést először 1896-ban a vasútvonal segítette, külön Üröm állomással, innen jártak sokan dolgozni vagy tanulni Újpestre, esetleg Angyalföldre. Az emberek leginkább gyalog jártak le főleg a Bécsi úti állomás felé, esetleg a Róka-hegyen át a HÉV-hez. Sokan jártak be a városba már nem csak a piacokra, hanem a budapesti gyárakba is dolgozni. Ürömről és Pilisborosjenőről a 30-as évek elején helyi autóbusz járat indult a városba (Gröschl busz), naponta négyszer járt és megállt a vasútállomásnál is. Mint a Gröschl házaspár könyvéből (2001) megtudhatjuk, 1938 és 1944 között a főváros irányába már rendszeres és gyakori buszjáratok voltak (Bart Közlekedési Vállalat), ugyancsak a háború végéig járt a főváros első (T jelű) trolibuszjárata 1933-tól a Bécsi út - Vörösvári út saroktól az Óbudai Temetőig (a Zsidótemető bejáratánál fordult vissza). A rendszeres MÁVAUT járatok (ez lett később a VOLÁNBUSZ) csak 1948-ban indultak meg, eleinte a Bécsi út  - Vörösvári út sarkán kialakított végállomásig, majd az Árpád-híd kiszélesítése után már átmentek a pesti oldali új végállomásra."

vasutallomas.JPG

Üröm vasútállomás 1900 körül

budapest_kornyeke_kivagas.JPG

Thirring Gusztáv így írt 1900-ban Üröm közlekedéséről

konyomatos_kivagas.JPG

Autóbuszjárat indul Ürömre - MTI Kőnyomatos hírek 1929.

1940_korul_megjelent_konyvbol_kivagas.JPG

Az 1930-as években már rendszeresen közlekedett autóbusz Ürömre

029_1.jpg

 Autóbuszmegálló a Fő téren 1970 körül

06_1.jpg

Buszmegálló Üröm központjában (2001)

az_uromi_templom_ter_felulrol.JPG

Menetrend szerint közlekedő busz a Templom téren

dscf6426.JPG

Az ürömi körforgalom - 2015.

dscf5801.JPG

Menetrend szerint közlekedő ürömi busz - 2015.

 

Források:

Thirring Gusztáv: Budapest környéke - Bp. Magyar Turista-Egyesület, 1900.

MTI Kőnyomatos hírek - 1929. június 25.

Üröm az idők sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr518810582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása