Fischer Henrik, a hídépítő

epites.jpg
~♣~
A szentendrei fűszeres legkisebbik fia, Henrik tizennyolc éves korában egyszer csak kijelentette, hogy építészmérnök akar lenni.
– De hiszen Pesten nincs is műegyetem, még technikai sem próbálta lebeszélni nagyapám.
De Münchenben van! erősködött a fiú.
Erre a fűszeres hívatta a legjobb szentendrei szabót, és csináltatott a fiának egy Kossuth-öltönyt: sujtásos kabátot és csillagos nadrágot. Fischer Henrik pedig nekiindult Münchennek.
Karácsonykor már jó bizonyítvánnyal tért haza, de kijelentette, hogy addig nem megy vissza, míg nem kap egy „rendes” férfi öltönyt. A müncheni utcagyerekek ugyanis csapatostul szaladnak utána, és harsányan gúnyolják öltözéke miatt.
Az új öltöny, és idővel a diploma is meglett.
~♣~
rakpart.jpg figurak.jpg
gozhajo.jpg~♣~
A képek illusztrációk
~♣~
Később, úgy 1890 körül, vagyis akkor, amikor én születtem, tervbe vették, hogy még egy hidat építenek a Dunán, de semmiképpen sem láncra, hanem pillérekre. Igen ám, de ehhez keszonokat kellett készíteni, amihez Budapesten senki sem értett. Fischer Henriket küldték Németországba, hogy a dolgot tanulmányozza. Hazajőve vállalkozott is a pillérek megépítésre. Ez akkoriban szenzációnak számított.
Emlékszem, Henrik bácsi sokszor emlegette, hogyan merült alá a keszonban a Duna fenekéig. Nekünk gyerekeknek ez meseszámba ment. Nem tudom, a mai Erzsébet híd még mindig azokon a pilléreken nyugszik-e, amelyeket Henrik bácsi épített a keszonok alatt...
~♣~
pillerek.jpg
terasz.jpg hidfo.jpg
~♣~
Források
Fotók:
Egy hely. 113 éves lenne a régi Erzsébet-híd
Szöveg:
Fischer Jolán: Anziksz Szentendréről. Korrajz, képeslapokkal
Szentendrei Könyvklub, 2002
(a könyv a Pest Megyei Könyvtárban megtalálható)

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr738867758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása