A benne fészkelő csókákról kapta a nevét

 

"A terület egy felhagyott, közel kör alakú, mintegy 50 m mély bányagödör. Elnevezését onnan nyerte, hogy valaha csókák nagy számban éltek itt. A káros emberi beavatkozás (egy ideig szeméttelep) a csókákat költözésre kényszerítette. Területe 3,95 ha. 

A szinte függőleges bányafalon jól látható a mészkő rétegződése. A bányászat során sok karsztjáratot is feltártak. A víz munkája jól megfigyelhető. A kitermelt követ a bánya felső oldalán kiképzett szerpentin úton szállították fel."

Sas-hegytől a Kálvária-dombig - 248. oldal

csokavar_1_2012.JPG

A Csókavár bejárata 2012-ben

A Csókavár mészkőbányát 1965 és 1975 között a Gáztisztító Művek a gázgyártás során keletkezett veszélyes gáztisztító masszával töltötte fel. Akkor még nem volt természetvédelmi törvény, így a gázgyári hulladékot gond nélkül lerakhatták. Ez a massza sokféle, az élő szervezetre ártalmas anyagot tartalmazott. A veszélyes hulladékot kitermelték, a kármentesítés 2010-ben fejeződött be. 2300 teherautónyi veszélyes anyagot szállítottak el, s ez közel hat milliárd forintba került. A költségeket 85 %-ban az EU Kohéziós Alapja, a fennmaradó részt a magyar államkassza állta. Ez a projekt több mint egy millió embert érintett, hiszen nemcsak a környékbeli lakosságot védte meg a káros következményektől, hanem az Észak-Budai Karszt vízgyűjtő területét is megóvta.

4_3.jpg

5_4.jpg

10_5.jpg

8_3.jpg

3_6.jpg

A kármentesítés után, a látogatható Csókavár (Fotó: Pálóczi Zoltán)

A Csókavár kőfejtő 2000 óta része az Ürömi Tanösvénynek. 2010 óta látogatható. A kulcsot az Ürömiek Baráti Társasága vezetőjétől, Murányi Józseftől lehet elkérni, előre egyeztetett időpontban.

16_2.jpg

Az Ürömi Tanösvény egyik állomása (fotó: Pálóczi Zoltán)

 

Forrás:

Sas-hegytől a Kálvária-dombig - Bp. Mezőgazda Kiadó, 1992.

Kármentesítés az Üröm-Csókavár volt bányaterületen - felsőfokon.hu, Szőke Zoltán blogja, 2013. február 2.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr838919028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása