A Duna királynője a művészetek városában

Az 1902-ben született és 1977-ben elhunyt kerámiaművész állandó kiállítása 1973-ban létesült Szentendrén. A kiállítást 2019-ben újrarendezték.

A gyűjteménynek otthont adó 18. század eleji barokk lakóház (Vastagh György utca 1.) eredetileg sóháznak épült. Később volt benne postaállomás, plébánia, majd Dimsitz Vazul kereskedő háza lett, utána pedig a Vastagh család lakóháza. Görög utcai homlokzatát régi apácarácsos ablaksor díszíti.

A múzeumban elhelyezték a művész hagyatékából származó bútorokat, berendezési tárgyakat. A film elején látható portrészobrot Kovács Margit az édesanyjáról mintázta.

A kiállított műegyüttes a keramikus égetett agyag szobrait, faliképeit, használati tárgyait tartalmazza. Jellegzetesen népi ihletésű, érzelemgazdag, gyakran bibliai tárgyú figurái és figurális kompozíciói a legnépszerűbb szentendrei kiállítóhellyé tették a múzeumot.

Kovács Margitnak a 20. század második felében két Duna menti városban is létesült állandó kiállítása: Győrben, a szülővárosában és Szentendrén  a művészetek városában. Utóbbi az átrendezés után újra látogatható. A művész Budapest, a Duna királynője című kerámiapannója eredetileg az 1937-es párizsi világkiállítás magyar pavilonjába készült. Ez lett a felújított szentendrei kiállítás címe.

A múzeumot bemutató, 1987-es kisfilm a szentendrei székhelyű Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár amatőr filmstúdiójában készült. Közreműködött Bednárik Attila, Borbély Gyula, Mayer Gábor, Szalai Károly, Szalay Péter, Füzes Szilárd és Bor Zoltán. A filmet Négyesi Gábor digitalizálta 2019-ben.

 

Források:

Artmagazin folyóirat

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre, helytörténeti gyűjtemény

Négyesi Gábor, Gyömrő, amatőr filmarchívum

Szentendre város hivatalos honlapja

Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre, Kovács Margit Kerámiamúzeum

Könyvek:

Kovács Margit Gyűjtemény, Szentendre. Kiállítási katalógus, összeállította Petényi Katalin. Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, Szentendre, 1974

P. Brestyánszky Ilona: Kovács Margit. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata – Corvina Kiadó, Budapest, 1976

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr5714793448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása