Nevet a világ Szentendrén

1969-ben Szentendre északi részén, a várost átszelő Bükkös-patak partján iskolai tábort létesítettek. Az ötlet Déri Györgytől, az Izbégi Általános Iskola tanárától származott. A tábor negyedszázadon át sikeresen működött, majd az 1990-es évek végére megszűnt. A területen lévő faházakat lebontották.

Az egykori izbégi olvasótábor programjában szerepelt – a közös olvasáson kívül – a megismert irodalmi művek dramatizálása, színrevitele is. Voltak ezen kívül kézműves foglalkozások, például agyagozás, linómetszés, rajzolás a szabadban, és nagyon sikeres volt a marionettbábok készítése.

A filmen a foglalkozásokat vezető felnőttek, közreműködők között feltűnnek jól ismert szentendrei arcok – Szeredi Mária és Pethő Németh Erika gyerekkönyvtárosok, Déri György tanár, Aknay János festőművész és mások –, akik közül többen sajnos már nem élnek. A résztvevők, az akkori gyerekek közül is sokan magukra ismerhetnek. 

Narrátor:

Pethő Zsoltné Németh Erika

Források:

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre (helytörténeti gyűjtemény)

Négyesi Gábor, Gyömrő (amatőr filmarchívum)

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr314799688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása