Nemzetközi építőtábor, Villa Rustica

 

A „villa rustica” (vagyis vidéki település) egyike az ókori Pannónia területén talált legjelentősebb régészeti leleteknek. A római kori épületegyüttest a 3. század elején építették, a mai Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén lévő lapos domboldalra. Mellette haladt el az a fontos útvonal, mely a Pilisen át a Duna völgyébe vezetett. 

A major a melléképületekkel és belső udvarokkal együtt több mint ötezer négyzetmétert foglalt el. Ötvenkét helyiségével valószínűleg ez volt a maga idején a legnagyobb ilyen jellegű birtok a tartományban. Légfűtéses, márvány mozaikpadlós lakótermeit, nagyméretű fürdőházát fali és mennyezeti freskók borították. A vízvezeték csöveiben az Ókúti- (Sztaravoda-) forrás vize folyt. Átriumos udvara, gazdasági épületei és a szerszámleletek arra utalnak, hogy tulajdonosai szőlőműveléssel foglalkoztak és fogadót tartottak fönn.

A romokat a szentendrei skanzen területének előkészítésekor fedezték fel, az 1970-es évek elején. 1981-ben dr. Topál Judit vezetésével, Szalai András építész szervezésében nemzetközi építőtábort szerveztek, melynek célja az addig szabadon álló maradványok megóvása volt. (A film előterében Topál Judittal Janovich István, a Skanzen főrestaurátora beszélget.)

 

Források:

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre (helytörténeti gyűjtemény)

Négyesi Gábor, Gyömrő (amatőr filmarchívum)

Wikipédia: Villa rustica (Szentendre)

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr4114813120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása