„Mikor masinánk elkattan,akkor lesz Ön halhatatlan...”

A felvétel a mai Duna korzón át vezető autóútnál indul. A Postás strandot sátorozók, autósok lepik el. Visszatekintve jobbról a Rózsakert lakótelep házai láthatók.

Feltűnik a Szentendrei Nyár műsorfüzetének biankó borítója, majd a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár által szervezett zenés városnéző séta programjának szórólapja. (A szórólapon a szerb püspökség Hunyadi utcai pincéjének régi, töredezett vaskapuja látható.)

A művelődési központ bejárata előtt néptáncbemutató zajlik. (A Szentendrei Műsor szerint fellépett a budakalászi gyermektánccsoport és a PMKK úttörő fúvószenekara.) Az együttes vezető tanára, Szabó Ferencné, Erzsike a jobb oldalon veri a taktust.

Ezután betekintést nyerünk Székely Piroska Szentendrén élő iparművész kiállításába, majd ismét a Duna-parton vagyunk, a sokak által kedvelt randihelyszínen, a töltésen. Plakátok hirdetik a parton:

                                                         IFJÚSÁGI NAPOK

                                            Szentendre, ’78. július 29-30.

Az iskolások néptáncműsora a Duna-parton (Somogy-Bacsó part) folytatódik. A tömegben feltűnik a sétát vezető Mailáth Imre alakja.

A PMKK-t most az épület Martinovics utca felőli oldalánál érintjük. Sétálók közelednek a Rab Ráby térről. Mi is oda megyünk, a téren zajló szabadtéri koncertre. Látjuk a Ljubojevics-házon lógó lakatoscímert (kulcsot). A szerb temető mellől érkező, dohányzó fiatalok között feltűnik a fehér hajú pópa.

A művelődési központ galériájában most klasszikus modern stilusú festményeket, szép csendéleteket látunk a falakon.

A Skanzenben a Felső-Tisza-vidék tájegység házainál találjuk magunkat. A vásárlók kerámiatárgyak között válogatnak (Kiss Márta fazekas edényei). A háttérben beszélgető szemüveges férfi az akkori múzeumigazgató, dr. Kurucz Albert. A Vujicsics együttes délszláv népzenét játszik, majd hegedűsöket látunk-hallunk.

Egy rövid snitt erejéig ismét a Postás strandon vagyunk, a kempingezők között. A háttérben hömpölyög a Duna.

Azután a szentendrei óvárosban, az Alkotmány (egykor Püspök) utcában ereszkedünk le a Fő (akkor még Marx) térre. Balról a Nosztalgia Ház bejárata látszik, jobbról a népszerű Angyal borozóé.

A főtér fölött magasodó dombon épp a népi színjátszás hagyományai elevenednek meg. Vásári komédiások pajzán históriáit láthatjuk (A borivó asszony, Borka asszony és György deák, Haj, Rákóczi, haj, Bercsényi…) Szabadtéri kiállítás is van, sőt lehet fényképezkedni, amihez szellemes reklámtáblák, verses feliratok toborozzák a közönséget, például: 

                                                    Potom áron fotó készül,

Kész a kép két órán belül.

Húsz pénz a felvétel ára,

Húsz a képé, de nem drága.

Mikor masinánk elkattan,

Akkor lesz Ön halhatatlan.

Egy másik gyöngyszem:

Ha imádja férjét, nejét,

Itt kapassa le a fejét!

Uram, netán izma satnya?

E sztárfotó kidagasztja.

Gyerkőcöknek kormánykerék,

Ki-ki megleli a helyét.

A főtér környékén a Blagovestenszka-templom uralja a városképet, és fel-feltűnik a Belgrád-székesegyház tornya, meg a várdombi plébániatemplom is. A fal mellett áll egy lovasszekér, a lovacskák békésen tűrik a simogatást a gyerekektől.

A templomtéren sorban állnak csevapcsicsáért. Rendőr portyázik a tömegben. Délszláv népzenét játszó zenészek lézengenek a fa alatt. Időnként rázendítenek, miközben az énekesnő  ki tudja miért  a fán, az ágak között billeg. (Vajon kik ők?)

A felvételt kísérő eredeti zenei aláfestés hangulatos, bár jellegét tekintve nem mindig van szinkronban a képsorokkal, és sajnos ma már a minősége is kívánnivalót hagy maga után (erősen torz).

 

Források:

Gaján Vilmos, Ráby Mátyás Amatőr Filmklub (Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár, Szentendre)

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre (helytörténeti gyűjtemény)

Négyesi Gábor, Gyömrő (amatőr filmarchívum)

Szentendrei Műsor, 1978. július

Szentendre régi képeken (Facebook-csoport)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr1514903652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása