Alig várták, hogy elvágják a kötelet…

Vidám és színes cigány esküvő szem- és fültanúi lehetünk, ahogy az a valóságban lezajlott az 1980-as évek elején, Magyarországon, egy Budapest-közeli kisvárosban. Megelevenednek előttünk a több mint harminc évvel ezelőtti események egy hagyományait őrző közösség életében: a násznép gyülekezése, az alkudozás, a sütés-főzés, a zenészek és az ifjú pár bevonulása, a házasság kihirdetése, majd – és mindeközben – a felszabadult tánc és dalolás.

A filmet a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár Ráby Mátyásról elnevezett klubja készítette, az akkori technikával, 8 mm-es filmre. Az operatőr Gaján Vilmos és Lehel László, a néprajzi tanácsadó Morvay Judit és Raffai Anna volt. A digitalizálást Négyesi Gábor, a Pest Megyei Amatőr Filmstúdió egykori vezetője végezte el, 2019-ben.

 

Forrás:

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7915316628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása