Seremetyeff-Papp János: Alexandra a "magyarok királynéja"

 

Sok ürömi nagy vonalakban ismeri Alexandra Pavlovna, József nádor első feleségének élettörténetét, hiszen Ürömön temették el őt. Alexandra Pavlovna fordulatokban gazdag életéről eddig magyar nyelven nem született még ilyen részletes életrajz.

cimlap.jpg

A könyv borítója 

A mű három részből áll, amit kiegészít Kim Nyikolaj orosz lelkész tanulmánya, az ürömi orosz misszióról. 

 Az első részben képet kaphatunk a 18. századi Oroszországról, a kis cárleány gyermekkoráról, a szentpétervári intrikákról. A könyv második részében az Osztrák Birodalomban találjuk magunkat, a nádori pár rövid közös életét kísérhetjük figyelemmel. A könyv harmadik része "Az ürömi sírkápolna" címet viseli. Képet kaphatunk a kápolna egykori pompás berendezéséről, az értékes műkincseiről és arról az erőfeszítésről, amivel sikerült eredeti szépségébe visszaállítani a cárleány mauzóleumát, megismerkedhetünk a restaurálási munkák rejtelmeivel. A szerző restaurátorművész, egyetemi tanár, régi orosz arisztokrata családból származik és ősei beházasodtak a Romanov családba is. Innen az indíttatása, hogy az ürömi sírkápolna felújításának motorja lett és könyvet is írt Alexandra Pavlovna életéről.

hatso_borito.jpg

A könyv hátsó borítója

322_oldal.jpg

Képek az újratemetésről -  egy oldal a könyvből

sari_sarolta_2.JPG

A könyv megemlékezik Sári Sarolta tanárnőről is.

Üröm lakói még néhány évtizede is sok kedves hagyományt őriztek a kis pravoszláv kápolnában eltemetett cárleányról. "Az egyik ilyen hagyomány szerint szép tavaszi időben járt Alexandra először ezen a környéken, s ekkor bontogatták szirmaikat az első virágok. Az egyik kis domb tetejére érve a nádorné rengeteg gyönyörű szép ibolyát látott pompázni a lábai előtt, mintha valamilyen hatalmas virágszőnyeg szélén állott volna. Annyira megtetszett neki ez a hely, hogy arra kérte a férjét, ha egyszer meghal, ide temessék." (197. oldal) Valójában dokumentumokkal is alátámaszthatóan sokkal prózaibb oka voltak ennek. A nádornét a nép a magyarok királynéjának nevezte, és szinte a függetlenség szimbólumává vált. Szapáry főudvarmester tartott attól, hogy a szeretett nádorné sírjánál nemkívánatos csoportosulások jöhetnek létre, ezért a sírkápolnát lehetőleg minél távolabb szerette volna tudni Budától.
"Az ürömi kápolna felszentelésétől kezdve különleges státusszal bírt. Az Orosz Birodalom uralkodója, I. Sándor cár, elődjeihez hasonlóan egyben az Orosz Pravoszláv Egyház feje is volt. Ilyen minőségében cári udvari templommá nyilvánította szeretett húga sírkápolnáját. Ez különösen kiemelt rangot jelentett, mert az udvari templomok száma a birodalomban nem haladta meg még a húszat sem! Emellett ez volt és mai napig is az egyetlen idegen földön létesült orosz udvari templom! Az itt szolgálatot teljesítő lelkészek, diakónusok, énekesek ellátására és kiadásaik fedezésére a Romanov család egy alapítványt hozott létre, mely a kápolna fenntartására évi tizenötezer rubelt utalt át." (208. oldal)

magyarorszagi_oroszok_a_kapolnanal.jpg

Végül még egy ürömi legenda, melyet a mai lakosok már valószínűleg nem ismernek.  A kápolna mellett régen temető volt. Ürömiek mesélték a szerzőnek néhány évtizede: " A temető felszámolása után csak a sarkon álló feszület maradt a helyén. Egy hithű, máshonnan idetelepült kommunista kapta meg azt a telket, amelyiken a feszület állt. Első ténykedése az volt, hogy ezt ledöntötte. Hiába kérték többen is, ne tegye, mégis összetörte és a háza alapozásába dobálta darabjait. A frissen elkészült házat azonban nem sokáig használhatta, mert rövid idő alatt az egész család meghalt. Új tulajdonos vásárolta meg a házat, de ott is hasonló tragédiák sorozata következett be. Lassan elátkozott háznak kezdték az épületet tartani. Amikor ez a család viszonylag hamar kihalt, ismét egy új tulajdonos vette meg az ingatlant. Lebontotta az épületet, még az alapozását is kiszedték, helyette teljesen új házat építettek új alapokra. Azóta úgy tűnik az átok megszűnt."

temeto_1.JPG

A kápolna mögött a 19. század második felében temetőt alakítottak ki

 A könyv Alexandra Pavlovna tragikusan rövid életét és sírkápolnájának hányatott sorsát igazán olvasmányos stílusban dolgozza fel. Csak ajánlani tudom minden ürömi és nem ürömi lakosnak. Igazán szép, gazdagon illusztrált kötet. Aki csak el szeretné olvasni egyszer, annak ajánlom az ürömi könyvtárat, ott két példányban is megvan. De jelenleg a nagyobb könyvesboltokban is megvásárolható, hiszen 2019-ben jelent meg.

Seremetyeff-Papp János: Alexandra a "magyarok királynéja" - Bp. Heraldika Kiadó, 2019. eredeti ára: 6890 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr1415369902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása