Ábrányiné Wein Margit operaénekes

 ~♣~ Lesznek, 1861 – Budapest, 1948 ~♣~ 

 wein_margit2.jpg

A pont száz éve elhunyt Ábrányi Emil költő felesége. A Zeneakadémián végezte tanulmányait. 1884 és 1899 között az Operaház tagja, majd 1901-től 1916-ig tanára. Bécsben és Kolozsváron is vendégszerepelt. Elsősorban szubrettként volt sikeres, de fellépett a Carmen (Bizet) címszerepében is. Főbb szerepei: Zerlina (Mozart: Don Giovanni), Rosina (Rossini: A sevillai borbély).

Férje mellett bekapcsolódott a Szentendrei Városfejlesztő Egyesület munkájába. Szép hangjában gyakran gyönyörködhettek szentendrei villájuk környékének lakói. Állítólag járt náluk vendégségben Puccini. 

A neves házaspárt több szentendrei képeslap megörökítette. Az alábbi levelezőlapon, mely a művésznőt ábrázolja, férje kézírásos üzenete olvasható:

wein_margit_szekbpgyujt.jpg

Ábrányi Emil feleségéhez írt verse:

OLY SZÉP, MIKOR...

 - 1881. -

Oly szép, mikor bús, hosszu éjszakára

A láthatárt új hajnal fogja át.

Pirúl az ég s az ébredő, setét föld

Boldog sejtésben sírja harmatát.

 

Mikor rám néztél, mélyen elpirultál,

Míg szép fejed szelíden meghajolt.

Ó kedvesem! E bűbájos pirosság

Kezdődő üdvöm hajnalpírja volt!

 

Ha gondolok rá, nedvesűl az arcom.

Halk permetegként hull a könny oda.

Ne félj! E könny itt hajnalodni kezdő

Boldogságomnak csendes harmata.

 

Forrás: Pethő Zsoltné Németh Erika: Szentendrei arcképcsarnok II. Elődeink. Pest Megyei Könyvár, Szentendre, 2006

További források: Ábrányi Emil költeményei (Magyar Elektronikus Könyvtár); Dietz Ferenc: Az Ábrányi-villa múltja és jelene (Új Szentendrei Hírlap, 2004. május 29.); Dietz Ferenc: A Szentendrei Városfejlesztő Egyesület, 1913–1914; Pethő Németh Erika – G. Sin Edit: Írók, költők Szentendrén; Pethő Németh Erika: Thália papjai Szentendrén (Új Szentendrei Hírlap, 1997. október 25.); Új magyar életrajzi lexikon I.; Ürmös Lóránt: Üdvözlet Szentendréről!

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr9315708370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása