Ábrányi-ősök a XIII. századból

~♣~ Az Ábrányi (korábban Eördögh) család története ~♣~

 

cimer.jpg

„A Lászlófalvi Eördögh család azonos eredetű a Velics családdal. Közös ősük, Pyuk Othmár a Turóc vármegyei várjobbágyok közé tartozott. A tatárjárás idején Znió várából Veglia szigetére, a Frangepánokhoz menekítette a királyt, ezzel saját életét is kockáztatva.  1250-ben ezért a tettéért kapta IV. Bélától a turóci vár Bobovnik (későbbi nevén Lászlófalva) nevű földjét, melyről utódai még a 14. században is a Bobovnoki nevet viselték. Fiai közül Gyuge alapította meg az Eördögh családot. Legelőször Bobovnoki Lőrinc fiát, Pált (1422) nevezték Eördöghnek.”

A családi címer fő motívuma a zöld dombokon ugró szarvas, melynek nyakát nyíllal átlőtték; előtte csillag

 

Eördögh János 1573-től turóci alispán volt. A család később elágazott a szomszédos vármegyékbe is, például Zólyomba.

Eördögh András fia, Dániel a 17. század utolsó negyedében Szabolcsba szakadt, s ott 1688-tól alispán, fia, György 1720-tól ugyanott szolgabíró volt.

György unokája, Eördögh Alajos a 19. század első felében ősi nevét egyik birtokáról (Nyírábrány) Ábrányira cserélte föl, s fiai: Aurél szolgabíró, Kornél zeneműíró és Emil, a szabadságharc egyik kiváló hírlapírója, valamint unokái is ezt a nevet használták.

 

Források:

Ábrányi-Balogh Péter honlapja

Kempelen Béla: Magyar nemes családok, 11. kötet. Arcanum

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr6316174266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása