Ábrányi Emil kortársai

 ~♣~ Európa, Magyarország, Budapest, Szentendre... ~♣~

 

06szentendre.jpg 

Fényes Adolf: Szentendrei táj (a Bükkös-patak hídja a Kálvária-domb felől nézve)

 

1896, a honfoglalás millenniuma a szentendreiek számára is nagy ünnep volt. Dumtsa Jenő polgármester 1896. május 9-én mondta el ünnepi beszédét a képviselő-testület díszközgyűlésén. Ábrányi Emil élete delelőjén járt, 45 éves volt ekkor. Vajon kik éltek akkoriban Szentendrén kívül olyanok, akiknek neve fönnmaradt a mai napig, és hány évesek is voltak 1896-ban?

Felidézve a kor arculatát, megemlítek két Európában történt, de világraszóló 1896-os eseményt. 1896-ban rendezték meg Athénban az első újkori olimpiát, amelyen egyébként tizenkét magyar versenyző is indult. A német Zeppelin Ferdinánd kormányozható léghajójával 1896-ban tette meg az első sikeres próbautakat. Zeppelin a magyar Schwarz Dávid tervei alapján építette meg léghajóját.

Közelítve Szentendréhez, álljunk meg egy percre Budapesten. 1896-ban helyezték üzembe a Sugár úti (ma: Andrássy út) földalatti vasutat, Európa második metróját; 1896-ban avatták föl a Ferencz József (ma: Szabadság) hidat; és ebben az évben épült az Iparművészeti Múzeum, Lechner Ödön tervei szerint. Ugyancsak 1896-ban alakították ki – mint ahogyan ezt mindnyájan tudjuk – a Hősök terét, a Műcsarnokkal és Zala György szobrászművész ezredévi emlékművével.

Most pedig következzék néhány, találomra kiragadott név. 1986-ban 40 éves volt Feszty Árpád, a Honfoglalás című körkép megfestője – neve, híre bizonyára eljutott Szentendrére is. 49 éves volt Mikszáth Kálmán, akinek a Tóth atyafiak, A jó palócok című elbeszéléskötetei, A két koldusdiák és A beszélő köntös című kisregényei már talán ott voltak néhány művelt szentendrei polgár könyvespolcán. 52 éves Munkácsy Mihály; 57 éves Steindl Imre, az Országház építője; 61 éves volt Hermann Ottó természettudós; szintén 61 éves volt Székely Bertalan festőművész. És 70 éves volt Gyulai Pál, a Leányfalun nyaralgató író és kritikus; 26 éves volt Cholnoky Jenő, aki később földrajztudósként gyönyörűen írta le a Dömör-kapui vízesést; és 48 éves volt Eötvös Loránd fizikus, akadémikus, aki Dumtsa Jenővel együtt volt vezetőségi tagja (elnöke) a néhány évvel korábban alakult turistaegyesületnek.

 szentendre_rab_raby_ter_rab_raby_haz_jyjnnql1_1167585096.jpg

Emléktábla a házon, melyben a hagyomány szerint Ráby Mátyás lakott

 

Az utóbbi három névvel már egészen közel kerültünk Szentendréhez. Következzenek tehát – megint csak néhányan –, akikről a szentendreiek nemcsak hallhattak, hanem ismerhették is őket, mi több, ők is ismerhették Szentendrét, sőt olyanok, akik itt is laktak 1896-ban. 29 éves volt Fényes Adolf, aki később elsőként festette meg Szentendre látképét. 34 éves volt a festőművész Ferenczy Károly, aki – mint tudjuk – néhány évvel korábban a mai Alkotmány utcában lakott családjával. 49 éves volt Hauszmann Alajos építész, a Kúria (ma úgy mondanánk: a Legfelsőbb Bíróság) épülete és a New York-palota tervezője, aki az Anna-völgyben nyaralóházat építtetett családjának, és később a Szentendrei Városfejlesztő Egyesület tiszteletbeli elnöke lett. (Az elnöki tisztet Szentendrére költözése után Ábrányi Emil is ellátta.) No és hát 71 éves volt a kor talán legismertebb alakja, Jókai Mór, akinek ekkor már a Kárpáti Zoltán, a Szegény gazdagok, a Fekete gyémántok, Az aranyember című regényeit mindenki ismerhette Magyarországon és – gondolom – Szentendrén is, nem is szólva a Rab Rábyról, amelyet különösen szívesen fogadhattak a szentendreiek. 

Utoljára pedig hadd említsem meg Szentendre akkori nagy öregjét, a 72 éves Stéger Xavér Ferencet, aki operaénekesi karrierje után, 1896-ban már hosszú évek óta sétálgat a Duna sori korzón.

A felsorolt tizennyolc név elég bizonyság arra, hogy érdekes és jelentős korszaknak lássuk hazánk történetének ezt a szakaszát, és benne a Dumtsa-kori Szentendrét is.

 

Források:

Máté György: Dumtsa Jenő kortársai (részletek). Szentendre és Vidéke, 2001/34. Megjelent az Olvasnivaló Szentendréről, szentendreiekről című kötetben, 265. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr2016178642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása