Első világháborús emlékek Szentendrén

 –  

Sok más településsel ellentétben Szentendrén nem épült hősi emlékmű az első világháború helyi áldozatainak tiszteletére, holott az emlékműállítás kötelezettségét állami rendelet írta elő már 1917-ben.

A két háború között létesült a szentendrei laktanya épülete előtt egy emlékmű, a középpontjában álló, „Pro Patria” feliratú emlékoszloppal, amelyet – az archív képen olvasható felirat tanúsága szerint – „a világháborúban a hazáért meghalt bajtársak emlékére emelt a Magyar Királyi 101. Honvéd Vasútépítő Ezred”. Ez ma már nem létezik.

a_volt_i_vh-s_hosi_emlekmu_gorgey_laktanya.jpg

A volt első világháborús hősi emlékmű a Görgey Laktanya területén

 

Avattak viszont emléktáblát saját háborús hőseiknek egyes felekezetek, illetve a központtól viszonylag elkülönült, falusias városrész, Izbég.

emlektabla1.JPG

A Római Katolikus Legényegylet emléktáblája a mai Kucsera Ferenc utcában

 

A legényegyleti táblán tizenhét személy neve szerepel. Felavatására Csernoch János hercegprímás jelenlétében, 1925. május 24-én került sor. Eredetileg az egylet székházának nagytermében lehetett. Az 1940-es évek végén, a politikai változások következtében a táblát eltávolították eredeti helyéről, s csak a rendszerváltozás időszakában, 1989. június 25-én helyezték vissza, immár az épület utcafront felőli külső falán. A tábla emléket állít a Legényegylet egykori elnökének, az 1919. június 25-én kivégzett mártír pap dr. Kucsera Ferencnek is. 

emlektabla2.jpg

Református hősi halottak a Nagy Háborúban. Emléktábla a templom falán, napjainkban

 

emlektabla3.JPG

Izbég első világháborús hőseinek emléktáblája a helyi általános iskola falán, mai állapot

 

emlektabla-avatas.JPG

Ünnepség az izbégi emlékműnél a két világháború közötti években

 

hosi_emlekmu-vagott.jpg
Szentendre 2019-ben felavatott emlékműve a Sztaravodai úton, a hősök kibővített névsorával. Készítette Páljános Ervin szobrászművész, Pap Lajos kőfaragó közreműködésével

 

Források:

Török Katalin – Wehner Tibor: Szentendre monumenta. Magyar Művészeti Akadémia Kiadó, Budapest, 2020

Tyekvicska Árpád: És nem vesz rajtuk erőt a halál. Szentendre első világháborús katonahősei. Szentendrei Füzetek, 12. Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre, 2020

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7816322456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása