Hol vannak a gólyák?

pipacsmezo-11909-34812.jpg
Pirk János: Pipacsmező

 

Valamikor egy tó volt Pomáz és Szentendre között, jöttek a gólyák és fészket raktak. A tó Pomáz felőli oldalán Árpád-kori templom állott egykor. Erről számolt be huszonkét évvel ezelőtt Deim Pál a Szentendre és Vidéke újságban, Pirk János és Szentendre című cikkében:
„Egy bővízű forrás vize keresztülfolyik a réten. Természetadta helye amolyan kis madárrezervátumnak... Helyi természetvédelmi terület lehetne... Gyerekkoromban fészkelt itt néhány gólya a gyárkéményeken. Mikor elbontották őket, fogadkoztak, hogy majd pótolják fészekrakóhelyekkel.”
És hogy mindehhez mi köze van, volt Pirk Jánosnak? 
A művész „nem festette a várost... Fő témái az önarckép, ablakban virág, családtagok, gyerekek, a földeken dolgozó ember. De a pipaccsal szegélyezett szántóföld a Kőhegy aljában, ott ahol a hegyek, dombok méltóságteljesen karéjozzák a tájat”.
Ez a látvány megihlette. Így született pl. a Pipacsmező című képe.
„A táj atmoszférája felfokozta kozmikus erejű látomáskészségét, megnyitotta szívét, lelkét, és páratlan sorozattal ajándékozott meg minket.”
E bejegyzés írója, a Pomázon gyerekkora óta sok időt töltő Rusai Ágnes a nyáron fedezte fel e pompás látványt Pomázról Szentendrére zötyögve a HÉV-en.
– Az üdén virító zöld rét vonzotta a tekintetet, a szélén sorakozó, külön-külön ismerős hegyek együttes megjelenése pedig meglepetést okozott – írja. – Így, kart karba öltve, csoportba verődve még sosem láttam őket. Ha arra utazunk, ne felejtsünk el kinézni az ablakon, hisz ez a látvány csak a HÉV-ből látható!
Források:
Deim Pál: Pirk János és Szentendre. Szentendre és Vidéke, 1999/38
A teljes cikk elérhető a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár honlapján (Olvasnivaló Szentendréről, szentendreiekről, 166. old.)
A kép forrása: Magyar vagyok

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr2016415198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása