Hunka Béla szenvedéstörténete

 

Húsvét van. A negyvenöt évvel ezelőtt, 1978. április 1-jén elhunyt Hunka Béla szenvedéstörténetét vázolom fel. Nem „istenkáromlás” ez, ellenkezőleg: az élet és a tisztesség igenlése, örömhíre.

 

hunkabela.jpg

Hunka Béla (Maglód, 1906–1978, Budapest) és felesége Grezsák Erzsébet (Maglód, 1909–1997, Verőce)

 

„A Gyömrői járásban 1945 februárjától április végéig elszabadult a törvénytelenség és a terror”

 

– írja Palasik Mária történész a Félelembe zárt múlt – Politikai gyilkosságok Gyömrőn és környékén 1945-ben című könyvében. A járás falvaiból különböző ürügyekkel elhurcoltak, tőrbe csaltak és meggyilkoltak számos köztiszteletben álló személyt: járásbírót, főjegyzőt, jegyzőt, papot, postamestert, földbirtokost, irodatisztet. A több mint húsz áldozat pontos száma ismeretlen. A felelősségre vonás elmaradt, a tettesek azóta elhunytak. Az áldozatok jogi rehabilitációja szintén elmaradt. A félelem, az áldozatok családjába ivódott hallgatás komor üressége vajon elmúlt-e?

Maglódon a Polgári Kör állította fel tizenkilenc évvel ezelőtt Beréti István négy kopjafáját: négy rendíthetetlen felkiáltójelet a patakparton. Igaz, Bellus János (1905–1945) járásbíró, Diószeghy István (1896–1945) főjegyző, Juhász Sándor (?–1945) irodatiszt és Zambelly Béla (1908–1945) közigazgatási jegyző, a négy maglódi mártír neve a kommunizmus áldozatainak idei emléknapján nem hangzott el, de a kopjafák konok következetességgel megvárják a huszadik évfordulót is.

Hunka Béla úgy élte túl a gyömrői igazolási eljárást, hogy nem hallgatott igazoltatóira, és elengedése után nem az általuk tanácsolt legrövidebb utat választotta a földeken keresztül. Akiket ugyanis nem vallatás, kínzás közben gyilkoltak meg a gyömrői Főszolgabírói Hivatal pincéjében (mint Juhász Sándort), azokat hazafelé érte utol a kegyetlen halál (Bellus János holtteste elő sem került, valószínűleg a vasúti sínek melletti töltés mentén, hazafelé lőtték agyon; Diószeghy is ellenőrizhetetlen körülmények között tűnt el, Zambellyt viszont más áldozatokkal a Gomba felé vezető földút melletti erdőszélre kísérték, és ott lőtték főbe április 19-én).

evang_temp.jpg
 
A maglódi evangélikus templom (a korabeli képeslap bal alsó részén) az 1930-as évek végén. Hunka Béla 1926-tól szolgált presbiterként az egyházközségben a könyvelést ellátva

 

A Maglódon 1906. május 6-án, kilencgyermekes, szegény, „munkás-paraszt”, vallásos családba született Hunka Béla a saját erejéből, a testvérek közül egyedül tanult tovább. Bűne a „jobboldali németbarátság” volt, ami abból következett, hogy a német érdekeltségű Anker Biztosító Rt. alkalmazta könyvelőként 1940-től. Mit sem számított, hogy tagja volt 1926-tól a Szociáldemokrata Párt maglódi szervezetének (a párt vezetői, Hajdú Márton és Vaskó János később hiába fáradoztak kiszabadításán). A párt könyvelését éppúgy lelkesen ellátta, mint az evangélikus egyházközségét, ahol ugyanez évben már presbiter. 1920-tól sportolt a Vasasban és a Maglódi Torna Egyletben: lánya szerint szinte verhetetlen volt sakkban, nagyon jól teniszezett és kiváló kapus volt. „A maglódi futballcsapathoz élete végéig hű maradt. Idősebb korában a csapat elnökségének tagja, annak pénzügyi számviteli munkáját végzi.” Állandó szereplője a helyi színtársulatnak is.

Maglód kiürítését követően 1945. január 23-án tért haza, kétnapi gyaloglás után. Házukat lebombázták, kifosztották. Március 19-én vitték el Gyömrőre, ahol Schwarzstein Tibor már 1944. december 10. körül kihirdette a november 15-én bevonult oroszok árnyékában a proletárdiktatúrát. (Maga Steinmetz Miklós ítélte a gyömrőiek ténykedését túl baloldalinak.) Hunkát április 6-ig tartják fogva, de nem sikerül a koholt vádakat (állítólagos nyilaspártiságát) bizonyítani. Fél a javasolt úton hazamenni, kerülővel másnapra érkezik csak meg. Április 7-én azonban újra letartóztatják, Gyömrőről Kistarcsára hurcolják. Internálótáborba kerül, aknát szed, téglát hord, bunkert temet.

Tizenöt hónapi internálás után 1946. augusztus 17-én szabadul, de rendőri felügyelet alatt marad. December 7-én a maglódi igazoló bizottság javaslata nyomán a Belügyminisztérium 1947. június 4-én a rendőrhatósági felügyeletet megszünteti, november 5-én pedig a Budapesti Népbíróság Hunka Bélát „megfeddi, és kötelezi 13,40 fillér eljárási költség megfizetésére”, mivel „terhére csak egész kis méretű németbarát magatartást állapított meg”, de „ennek sem adott nagyobb körben kifejezést”.

gyomro_hivatal.jpg

A Főszolgabírói Hivatal Gyömrőn. Pincéjében kínozták, vallatták 1945 tavaszán a rémtettek áldozatait. A gyömrői Krupka Jakab főszolgabíró volt a gyilkosságsorozat emblematikus figurája, míg a maglódi áldozatoknál (Bellusnál, Zambellynél és Hunkánál is) Gattyán József, a helyi „hetes tanács” tagja, a péteri rendőrség parancsnoka, későbbi járási kapitány, Zambellyék szomszédjának neve került elő

 

Hunka Béla ügyét két és fél évig fektették a hatóságok. Közben megkínozták, internálták, hamis tanúvallomást tettek ellene. 1955-ben és 57-ben is beperelték, kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Koncepciós perben elítélték, végül mégis felmentették.

„Hunka Béla egészsége a folytonos meghurcoltatások folytán évről évre fokozatosan romlik. A verések okozta és a kezeletlen sérülésekből keletkezett daganat (…) a megsérült deréktáji gerincből áthatolt a hasnyálmirigybe, a gyomorba. Elrákosodott. Időközben egy infarktust is átélt. Nagyon hosszú szenvedés után, 1978-ban hunyt el”

 

– írta leánya, dr. Komarikné Hunka Noémi az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának átadott dokumentumgyűjteményben, 2003-ban.

1945-ben húsvét április 1-jére és 2-ára esett. Hunka Béla 1978. április 1-jén hunyt el. Negyvenöt évvel a halála után, húsvétkor illő megemlékezni a gyömrői rémtettek maglódi túlélőjéről, a kultúraszerető sportemberről, a kiváló könyvelőről, az áldozat- és segítőkész evangélikus presbiterről.

 

Forrás:

Hunka Béla, a gyömrői rémtettek túlélője – 1945 – kínszenvedéseinek története az internálás alatt (2003, összeállította: dr. Komarikné Hunka Noémi)

Eredeti megjelenés: Varga Zoltán, Maglód

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr1518109010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása